26.09.2022

Даниел Събев, кандидат за народен представител: Без стабилно правителство икономиката ни е обречена на колапс

Ако коалиция ГЕРБ-СДС не състави стабилно правителство след изборите на 2 октомври, икономиката в страната ни ще бъде обречена на колапс. Много малки и средни фирми ще фалират, а по-големи предприятия ще бъдат принудени да правят съкращения. В това е категоричен Даниел Събев, кандидат за народен представител от листата на ГЕРБ – СДС за Великотърновски многомандатен избирателен район.
Събев е финансист и икономист и по образование, и по професия. Завършил е  Университета за национално и световно стопанство, има специализации в Австрия, Германия и Русия. 15 години е ръководил  успешни предприятия в чужбина. От 8 години управлява едно от най-големите дружества във Велико Търново - „Мегапорт“, в което са заети повече от 400 човека.
Хаосът в страната, доведен от т.нар. правителство на „промяната“ и драстичното забавяне на компенсациите за електроенергия повлияха изключително негативно върху икономиката, а резултатът е галопираща инфлация. Бизнесът започна да усеща сериозна несигурност още през юни м.г. Дотогава плащахме по 100 лева за мегаватчас ток, от тогава електроенергията започна да нараства, първоначално постепенно – до 200 – 300  лв. за мегават час, за да достигне в края на годината до 1000 лева.  Първите компенсации започнаха да се получават едва през октомври. Много фирми работят на загуба, това пък доведе до увеличението на цените, за да могат да си покриват тока, посочва Събев.
Ако преди две години компании от нашия мащаб плащаха по 300 000 лева на месец за ел. енергия,  сметките вече достигат до 1,7 – 2 млн. лева и това няма как да не се отрази на себестойността на нашата продукция, казва Даниел Събев. Всичко това повлича след себе много негативи – доставчиците вдигат цените двойно, защото също са притиснати от непосилните сметки, голяма част от българските фирми станаха неконкурентни на европейските пазари. Пред повечето от дружествата останаха два варианта – и двата лоши -  или да работим на загуба, или да спрем да работим, казва още управителят на великотърновското предприятие.
В нашето дружество успяхме да направим някакъв баланс, но единствено и само благодарение на нашия опит и въпреки лошата политика на държавата и правителството през последната година, казва още той.
Събев припомня още, че именно липсата на адекватна икономическа политика и бездействието от страна на правителството през последните месеци доведоха до тежки щети за бизнеса и населението. Инфлацията за потребителите и инфлацията при цените на производител достигаха 2 пъти по-високи нива от средноевропейските. Инфлационният данък започна да стопява потреблението на основни хранителни стоки и рязко да влошава ценовата конкурентоспособност. Спря притокът на евросредства към бизнеса и икономиката, прекратени бяха публичните инвестиции и изграждането на инфраструктура. Страната изпадна в ситуация на газова криза и неосигурени доставки на природен газ.
,‚Хемус“ вече щеше да бъде почти до Велико Търново, а с това значително да се подобри логистиката ни, стоките и суровините да пристигат и да се транспортират в пъти по-бързо. Срам ни е дори да поканим чужди партньори на преговори, защото се дивят  по какъв път пристигат във Велико Търново, казва Събев.
Той е категоричен в ползите, които ще имат дейностите, предвидени в мащабната програма на ГЕРБ - СДС в частта й „Икономическа трансформация“, като обслужване на бизнеса на едно гише, включително електронно, по отношение на всички държавни администрации, цялостна реформа за намаляване на административната и регулаторна тежест - премахване на 50 % от регулаторните режими в него. Оптимизиране на режимите, които ще продължат да действат и др.
Като икономист и финансист, Даниел Събев е наясно колко е важна целта на коалицията страната да бъде подготвена за качествен сравнителен напредък, като си поставя за основен приоритет добавената стойност на продуктите, новият набор професионални умения на човешкия капитал и активната ни интеграция в европейската и световната икономика. България трябва да бъде член на Еврозоната, както и на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Цялостната политика, която предлага ПП ГЕРБ, наред с членството в Еврозоната и ОИСР, осигурява и може да гарантира за мандата достигането на 1 400 евро средна и 600 евро минимална работна заплата.  Това е напълно реална цел, стига в политиката да влязат хора, които имат опит и експертност, а не личности, които нямат представа с какво се захващат, казва още Даниел Събев.

< Назад