08.11.2021

Каназирева: Държавата и местната власт трябва да работят заедно за съхраняването на историческото и културното наследство в община Хисаря

Хисаря е една от най-предпочитаните туристически дестинации в област Пловдив с многобройните си археологически забележителности и минерални извори, заяви кандидатът за народен представител и водач на листата на ГЕРБ-СДС за област Пловдив Дани Каназирева, която посети общината и се срещна с кмета Пенка Ганева.
“Античният град на Хисаря може да привлича туристи от цял свят и съм много щастлива, че има напредък по реализиране на проекта за реставриране и консервиране на Римските терми, Южна крепостна порта „Камилите“ и Североизточна ъглова кула, поясни Каназирева и припомни, че проектът стартира в началото на годината, когато тя беше областен управител.
От своя страна кметът на общината допълни, че отделно от този проект, отново с подкрепата на Каназирева, през миналата година е стартирала и процедурата за по-доброто покритие и допълнително укрепване на храмовете на двете могили в Тракийския култов комплекс край Старосел. Политическата обстановка и смените в ресорните министерства обаче са забавили реализирането на идеята.
“В този хаос в момента почти не може да се работи с държавните институции. Всичко, което е започнато, е започнато по времето на правителството на ГЕРБ. Миналата година успяхме да завършим предсрочно пътят за Хисаря, в участъка Черничево-Дуванлии. Ремонтът на този участък беше сред приоритетните за нашия регион, за да бъде улеснен трафикът до Хисаря - най-посещаваният курорт в нашата област, посочи бившият областен управител.
Каназирева изрази съжаление, че не е успяла да реализира и друга своя идея -довършването на Хисарския надлез.
„Много исках да го довършим, защото тази инфраструктура стои от 30 години и накрая технически ще бъде негодна и ще трябва да се събори. Това ще бъде един от основните ми приоритети за община Хисаря, по който ще продължа да работя, каза кандидатът за народен представител.

< Назад