06.09.2020

Представителите на ГЕРБ-Видин участваха в тържествата за 135 години от Съединението

Представителите на  общинската организация на ПП ГЕРБ - Видин участваха в тържествата за 135 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Заедно с представителите на държавната и общинска власт, те поднесоха венци и цветя пред паметника на Скърбящия войн в дунавския град.  Близо 120- годишният монумент паметник-костница, е уникален творчески поглед към победата и победителят, който тъжи. Паметник на почитта и смирението, на хуманността и човечността. Известният английски журналист Берлайн, който посетил Видин през 1919 г., пише “България има един паметник на победите, какъвто никъде в просветена Европа няма. Умиращият гренадир, макар и победител, съжалява за братоубийствената война със сърбите.” Умиращият войник лежи гологлав на лакът, привел глава над оръжието, с което вероятно е изстрелял последния си патрон. Изобразен е български гренадир от братоубийствената Сръбско-българска война през 1885 г. за защита на Съединението и независимостта на България. Паметникът е дело на големия български склуптор Андрей Николов и Арналдо Цоки.

Венци и цветя пред монумента на Скърбящия войн бяха поднесени  от името на депутата от ГЕРБ и областен  кординатор Владимир Тошев, от общинската организация на ПП ГЕРБ-Видин, от групата общински съветници в ОБС –Видин на ГЕРБ и коалиция СДС, от организациите на ГЕРБ - предпремиемачи, старейшини, жени и младежи .

Депутатът от ПП ГЕРБ Владимир Тошев, поздрави жителите на Видинска област със 135-та годишнина от Съединението. Той сподели  „ че днес сякаш сме забравили каузата на Съединението и сме разделени”. Тошев се обърна към хората  с призива  „ нека отново бъдем заедно като народ  и държава, и  да не забравяме, че "Съединението прави силата”.

 

< Назад