21.02.2018

Александър Иванов: Изказванията на президента не кореспондират с призива на премиера за по-добра работа между институциите и позитивен диалог

Медия: радио „К2

БСП се опитва да заличи исторически факти и събития, да заличи паметта на хиляди хора, загубили живота си. Това беше политическа мерзост, която те допуснаха днес – не казаха нито една дума, не се извиниха! Дори имаше и представители на Съюза на репресираните от комунистическия режим, дошли според мен да чуят тяхното извинение. И отъждествяването на този тъмен период от българската история с нещо, видите ли, в реда на нещата – това е тъжната констатация, която аз мога да направя от днес. С тези думи народният представител от ГЕРБ-София Александър Иванов започна разговора си с Клара Маринова в ефира на радио „К2“.

 

„Институционалната война между “Дондуков” 1 и 2 стартира без пестене на сили и средства. Дори българското европредседателство не прикри острите нападки от двете страни на централния столичен булевард. Какво предстои? Ще се засилва ли конфронтацията или ще се търси примирие? Сила или слабост е в основата на тази война? Кой печели и кой губи от нея?”, попита водещата Клара Маринова. Александър Иванов отговори, че за съжаление изказванията на президента не кореспондират с тези на премиера, а именно за по-добра работа на институциите и намиране на позитивен диалог. Той продължи, че вероятно някои лагери в БСП подтикват това напрежение, като търсят политически дивидент. От такава война между институциите обаче не печели никой. „Нека да потърсим този диалог! Доколкото се вижда по важни въпроси трябва да търсим надпартийни интереси. За мен функцията на президента, постът, който отъждествява президентът Радев, трябва да е надпартиен и той да търси най-малкото този консенсус. За съжаление в последната седмица две виждаме друга тенденция, която за мен е тревожна!”, категоричен бе народният представител от ГЕРБ.

„Така ли се тревожехте и когато президент беше Плевнелиев и заемаше наистина чисто партийна позиция и много ярко я отстояваше?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че не може да се съгласи с това твърдение. Той подчерта, че президентът Плевнелиев също е налагал вето върху различни закони и е имал изказвания, които са се различавали от линията на правителството. Народният представител беше категоричен, че Росен Плевнелиев бързо е влязъл в надпартийната си роля на обединител на нацията.

„Разбира се, че президентът олицетворява единството на нацията и е добре той да има надпартийни позиции, но естествено е и съвсем логично когато една партийна формация го издига или подкрепя той в известна степен да отстоява и нейните позиции. В случая обаче прави впечатление и много политолози в България определят, че позицията, поведението на Румен Радев сега отразява позиции не само на лявата, но и на дясната опозиция. Съгласен ли сте с подобно твърдение?”, попита водещата Клара Маринова. Александър Иванов отговори, че президентът Радев по-скоро има позиции, различни от тези на десните в българския парламент, които са ГЕРБ. Що се отнася до извънпарламентарните десни партии, там може би се наблюдават някакви странни опити за обединение с левицата или поне такива са впечатленията.

„Какви са Вашите прогнози, докъде ще се стигне и това ще се отрази ли на държавата и обществото?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че всичко е тръгнало от едно изказване на премиера, в което той е обяснил колко добре работят двете институции и как вземат решения по надпартийни въпроси. Последвало е обаче изказване от страна на президента, което не кореспондира с тона и диалога до момента. Така че коментар може би трябва да се потърси от страна на президентството.

 

„И още една война на институциите – между шефа на НЗОК проф. д-р Плочев и здравния министър Ананиев, стимулира скандалите на върха в държавата. Каква е основната причина? Какво делят и какво ги разделя? До къде ще стигнат? Кой може и трябва да ги помири?”, попита водещата Клара Маринова. Александър Иванов отговори, че тук един фактологически спор се е превърнал в политически и то от страна на опозицията, защото самият проф. Плочев е заявил, че има един приятел от опозицията, който му дава съвети. Народният представител продължи, че по време на изслушването на проф. Плочев при номинацията му за шеф на Здравната каса е бил постигнат абсолютен консенсус, самият професор пък е добре познат и уважаван в медицинските среди. Тук обаче назрява един друг проблем, който е прераснал в конфликта между него и министър Ананиев, а именно че за съжаление не винаги добрият професионалист в една област е добър управленец. „Във функцията на управител на НЗОК той трябва да осъществява политиките и възложените му задачи, които са в прерогатива на Министерството на здравеопазването, защото министър Ананиев във функциите му на министър на здравеопазването е основният отговорен за провеждането на политиките в българското здравеопазване!”, категоричен бе народният представител. Той обясни, че въпросната процедура, която проф. Плочев се е опитал да инициира, е била задействана по неадекватен начин, който не кореспондира с рамката, която трябва да следва. Тази рамка е заложена в закона и е ясна – всяка такава инициатива има логически път и той е първо през надзора на НЗОК, след това през Министерството на здравеопазването, след това да бъдат разгледани от Министерски съвет и едва след това да влязат в парламента. „Надявам се той да се е обградил с добри специалисти, защото за мен е притеснително, че той сменя своите тези. Винаги здравната комисия в парламента е била в диалог с управителя на НЗОК, но нека да спазваме процедурите и те са ситуирани в Конституцията!”, призова народният представител.

„Ще го отстраните ли проф. Плочев?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че първо трябва да бъде изслушан самият управител в здравната комисия, за да се вземе адекватно решение в полза на българските пациенти. „Защото огромният ресурс, който беше догласуван от миналата година, над 400 милиона лева допълнително са отпуснати в бюджета на НЗОК, неговата функция е тези средства да бъдат правилно контролирани и разходвани в интерес на българските пациенти. Това е основната му функция. А здравната политика се определя от Министерството на здравеопазването и от министъра на здравеопазването и той си носи персонална отговорност за това пред Министерски съвет и пред парламента“, подчерта Иванов.

 

< Назад