28.02.2015

Александър Ненков, ГЕРБ: Целта е до края на годината пазарът на електроенергия да бъде либерализиран

Медия: „Това е България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Г-н Ненков, какво целят промените в Закона за енергийната ефективност? Ако може да ни ги преведете на по-разбираем език. Сложна е материята. 
Александър Ненков: Тя е по-специализирана материя, няма спор, но България евентуално може да бъде санкционирана именно заради това, че не е хармонизирала своето законодателство. Целта на закона, затова и толкова бързаме с него, е да дадем тласък именно в покриването на тези нормативи, за да може България да бъде със синхронизирано законодателство и да постигне целите, които са залегнали в Европейския съюз, а именно – намаляване на енергийния интензитет, който имат както сградите, така и индустрията. Всъщност ние с този закон даваме възможност и на Министерство на енергетиката да разработи програма по какъв начин и в какви срокове България всъщност да стигне до критериите, които са ни залегнали по договор. В тази връзка, разбира се, е и програмата за енергийна ефективност. Не само в домакинствата, но и в индустрията да се намери начин да сме по-екологични и по-малко енергоемки. 
Водещ: Да, на практика чрез този закон вие отговаряте и на отправените към вас критики за някакви политически дивиденти от програмата за енергийна ефективност чрез саниране на сгради, а тя се явява категорична необходимост. Първо, сами да облекчим домакинствата си и подобрим околната среда и най-вече за така нареченото спестяване на енергия, преведено като енергийна ефективност, така ли е? 
Александър Ненков: Да, разбира се, аз това, което най-недоумявам – как можем да намерим в тази програма недостатъци и едва ли не да кажем, че се използва за някаква политическа цел и това някакви фирми да работят. Всичките фирми ще работят и всички ще имат полза от тази програма, ако успеем да я реализираме. И аз ще използвам ефира на вашето студио да призова хората да имат повече вяра и да има добра стиковка, добър синхрон между институциите и между собствениците на тези многофамилни жилищни сгради, защото без такава добра стиковка, без колаборация между тези две звена, реално няма да постигнем ефектите, които ни се искат. Аз съм оптимист. Смятам обаче, че от това, което виждам при срещата ми с домоуправители в последните седмици, е, че хората имат голям интерес. Към днешна дата вече има над 344 сключени договора и някъде над 110 заявления за сключване на такива договори с различни фирми в цялата страна. За мен е много обидно, когато опозицията казва, че едва ли не се опитваме да отскубваме гласове. Ролята на държавата и на управляващата партия, която и да е тя, е да разпределя, така или иначе една от нейните функции е да разпределя държавните блага в бюджета, които ние вкарваме. Разликата е, че или можем да ги даваме в безсмислени проекти като АЕЦ „Белене“ или примерно „Цанков Камък“, които до този момент не са донесли никаква икономическа изгода, освен пасиви, или да ги вложим в една програма, която наистина подпомага домакинствата и второто е, че тези пари реално държавата не ги губи, тя инвестира във фирми, които ще работят, в спестяване от домакинствата на топлоенергия, електроенергия. Тези пари ще влязат в потребление, който спестим 40 или повече процента от сметката на месец. Така че това всъщност е стимул, реален стимул и за икономиката. Много е обидно да казваме, че си купуваме гласове. Напротив, държавата решава, че по този начин ще инвестира този 1 милиард именно с тази цел – хем да спестим на домакинствата разходи, хем по този начин да стимулираме икономиката и аз мисля, че всеки един трезво мислещ човек може да направи равносметка на това, което искаме да направим. 
Водещ: Нека пак да се върнем към промените в Закона за енергийната ефективност. Те не изискват ли либерализация на пазара и нов модел на ценообразуване на енергията? 
Александър Ненков: Разбира се, комплексно е. Вчера ние приехме Закон за енергетиката, с който направихме една голяма крачка към либерализиране на пазара. Едно от условията, които ни се поставят, е час по-скоро да либерализираме пазара на електроенергия и ние имаме такава амбициозна цел до края на годната това да се случи. Вече има оператор, избран оператор, който всъщност ще бъде нещо като борсов посредник. Остава да се доуточнят параметри, точните параметри и до края на годината надявам се, че ще имаме такъв свободен пазар. За да го преведем максимално достъпно до нашите слушатели, това означава, че когато имаме такъв пазар, всяко едно домакинство ще може да си избере доставчик на електроенергия, а не както е в момента. Реално това ще доведе, ние се надяваме, разбира се, до по-добри условия за всяко едно домакинство, защото както си избирате GSM-оператор, така ще може да си избирате и доставчик на електроенергия. 
Водещ: А предвиждате ли възможността, ако не сте доволни от избрания доставчик, да го смените и в какъв срок. 
Александър Ненков: Разбира се, това е вече такава услуга, която, както примерно аз го сравнявам с GSM-операторите, на същия принцип – имате договор едногодишен, двугодишен. Зависи кой най-добри условия ви даде, най-добри преференциални цени и ако вие сте доволни от този оператор, ще си работите с него и за в бъдеще. Ако не сте доволни – при изтичане на договора или там клаузите, които имате в подписания договор, някоя от двете страни не си изпълнява договора, разбира се, ще може да го развалите. Сега всъщност вие имате един оператор, един краен снабдител на електроенергия, който всъщност на територията, на тази територия, на която живеете – дали ще ви е, или ЧЕЗ, или Енерго.Про, реално няма от кой друг да получите електроенергия. 
Водещ: Да, те малко са парцелирани нещата, дано да ги урегулирате. 
Александър Ненков: Да, точно това е идеята – те ще бъдат регулирани. Те няма как да не бъдат, защото тогава вече по съвсем различен начин стоят нещата – може да си купувате ток, откъдето и да било. Просто крайният снабдител, този, който ви доставя електроенергията, всъщност си плаща за транзита до вашия вход примерно. 
Водещ: Това само за електроенергията. А за топлинното снабдяване или то е малко по-сложно? 
Александър Ненков: Малко по-сложно е и понеже предполагам вие питате основно за топлофикационните дружества… 
Водещ: Да, парното, да. 
Александър Ненков: Има спорове кога може да се откажем от централизирано парно и кога не. Има Закон за защита на потребителите и той е синхронизиран с европейското законодателство, където всъщност вие можете да се откажете от едно централизирано парно, но в действителността не е толкова просто, защото в крайна сметка ние живеем в условия на централна собственост. Ако вие се откажете от вашето парно, вие не можете да спрете да плащате сградни инсталации, тъй като инсталацията минава през вашия апартамент, и вие реално ползвате тази услуга в някакъв процент, независимо дали това ви харесва, или не. И ако примерно се откажете от тази услуга, то тогава означава автоматично средно между 15 или 20% да се качи сметката на всички останали потребители в този вход. Затова смисълът, решението къде е? И в Програмата за енергийна ефективност, която стартирахме, ние сме го дали като възможност. Ако хората имат желание, могат да променят вертикалните щрангове, да ги направят хоризонтални. И вече, когато имате хоризонтални щрангове на вашия апартамент, имате отделен топлинен уред, то тогава ще могат да ви спират или да ви включват съответно към мрежата, без това да надвишава сметката на останалите ви съседи. В крайна сметка ние живеем в етажна собственост, собствеността е поделена в един блок и не може да избягаме от този факт. Но едно допълнение: в цял свят в различните държави все повече се налага, от екологична гледна точка, да се минава на централизирано отопление. Даже има региони и в много различни страни, където е забранено да имат друго отопление, освен централизирано, така наречените топлофикации. Това е най-екологичното и безспорно най-евтиният начин да се отопляваме. Друг е въпросът, че в нашата действителност специално - няма какво да се лъжем – има много големи загуби, първо, защото не се правят достатъчно инвестиции в мрежата и второ, защото има много големи кражби. За съжаление ние до голяма степен правим така, че топлофикационните дружества не са в такова добро състояние, в каквото трябва да бъдат. 
Водещ: При приемането на Закона за енергетиката министър Теменужка Петкова пое ангажимент в ръководеното от нея министерство да подготвят текст и предложение, с което обект на проверка да станат всички енергийни предприятия, независимо от мощността им. Това ще се случи ли и как ще контролираме крайния резултат, т.е. как вие ще го контролирате? 
Александър Ненков: Да, вчера приехме текст, с който Агенция „Държавна финансова инспекция“ ще може да проверява, ще е длъжна по-скоро да проверява всичките енергийни предприятия, производителите на ток, с мощности над 1 мегават. Каква е целта на занятието - обстоен анализ на всяко енергийно предприятие какви разходи има. Вие знаете, че пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране те декларират своите разходи и на базата на тези разходи им се дава норма на възвръщаемост и така се определя и преференциалната им цена. А сега всъщност искаме да проверим наистина реални ли са тези разходи, които се залагат, и дали няма да се окаже, че всъщност преференциалните цени, които са им давани до този момент са по-високи от това, което трябва да бъде. Затова направихме такова изискване към инспекцията. Във всяко енергийно предприятие да се видят реалните разходи, които то е направило.

 

< Назад