31.01.2018

Александър Ненков: Истанбулската конвенция е един висок стандарт за защита на жените от насилие

Не виждам защо периодът от 1944 до 1989 г. да не се изучава. Още през 2000 г. със закон комунистическият режим беше обявен за престъпен, а добра или лоша, историята трябва да бъде изучавана. Това заяви за радио „К2“ народният представител от ГЕРБ-София Александър Ненков. Според него от ГЕРБ раздразнението на БСП идва от това, че те искат да се кичат с определението „столетница”, но ако може то да се свързва само с позитиви. „Но все пак трябва да се отбелязват и позитивите!”, заяви водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че всеки един период от историята трябва да бъде оценяван и изучаван съвсем обективно.

 

„Какво е Вашето вътрешно убеждение, ще има ли някакъв резултат от акцията на прокуратурата за имуществото на богатите българи?”, попита водещата Клара Маринова. Александър Ненков отговори, че очаква след като прокуратурата е обявила такава акция, да има и наложени глоби и лица, подведени под отговорност за това, че са укривали доходи и не са плащали данъци. Според него би бил добър и превантивният ефект, тоест всяко физическо или юридическо лице да знае, че ще му бъде потърсена сметка, ако укрива доходи. „Само че нали знаете, че обикновено криминогенният състав е една крачка преди прокуратурата! Те знаят доста „хватки” с които да оправдаят имуществото си!”, отбеляза водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че наистина криминогенният състав е доста изобретателен, но това не означава, че българската държава е безсилна. „Аз искрено се надявам, че прокуратурата с конкретни мерки и с конкретни наказания ще има своя превантивен характер и всичките тези хора, за които казвате, че са изобретателни – или ще се опитат да бъдат още по-изобретателни, или ще се опитат да легализират това, в което са правили нарушения!”, категоричен бе народният представител от ГЕРБ.

„Българското европредседателство продължава да бъде един от големите центрове на политическия живот у нас. Вече имаме и по-добра представа за нашето европредседателство, защото отминава първият месец. България е арена на засилена международна активност. Шестте месеца ще минат и заминат, а какво ще остане след тях?”, попита водещата Клара Маринова. Александър Ненков отговори, че ние сме поставили евроинтеграцията на Западните Балкани като приоритет и силно се надява да има нещо конкретно в тази посока. Той припомни идеята да се създаде регионален фонд за подобряване на базовата инфраструктура, за да може икономическата свързаност между страните от региона да бъде много по-силна. Народният представител изрази своята убеденост, че Балканите имат голям потенциал, защото притежават трудолюбиво население, което има амбициите да забогатява и да живее по-добре. Затова, ако получат необходимата подкрепа, могат да играят много по-важна икономическа роля. Страната ни може да бъде основен двигател на тази промяна.

От друга страна народният представител изрази и своята надежда по време на председателството страната ни да покаже едно по-добро лице и поправи своя имидж, защото ние сме много добри в това сами да вадим кирливите си ризи. Много важна е и темата за сигурността. Става въпрос за това как Европа да се предпази от външните заплахи, свързани с миграцията и конфликтите около нас и да бъде по-бърза и консолидирана при вземането на решения.

„Казвате, че сами се „топим” за лошите неща, но аз не съм много съгласна, защото всеки коментар за европредседателството в останалите страни от ЕС е придружен и с абзац, посветен на това, че сме най-бедната и корумпирана държава. Това не е наш принос, а впечатлението на всички онези институции и лица, които са свързани с отразяването на европредседателството. Защо така се случва, че това са двата генерални извода, които се дават за България?”, попита водещата Клара Маринова. Александър Ненков отговори, че е съгласен с това, че сме най-бедната държава в ЕС, но не и с това, че сме най-корумпираната. Той изрази мнение, че и в доста други държави съществува проблем с корупцията, а тя много трудно се доказва, защото в нея участват две страни. Народният представител беше категоричен, че страната ни е постигнала много за последните 10 години, затова му е обидно, когато чете в чуждестранни медии, пък били те и авторитетни, лоши неща за страната ни. Той изтъкна това, че икономическият ни ръст е един от най-високите в ЕС, безработицата е ниска, има финансова стабилност, така че може да се каже, че развитието на България през последните години е позитивно. „Аз смятам, че ние трябва да имаме самочувствие, защото сме постигнали немалко и тук не говоря за някакво конкретно правителство, а за цялата ни нация. Извървели сме път на много дълъг преход и мога да кажа, че през 2017 г. България вече започва да се дава като пример сред останалите европейски държави, че постига определени резултати и поддържа една много добра дисциплина!”, категоричен бе Александър Ненков.

„Само че нас не ни питат да даваме оценка на другите страни от ЕС, а тях ги питат да ни дават оценка на нас! Ние сме под мониторинг, а не те и понякога ми се струва, че дори и на инат мониторингът продължава!”, отбеляза водещата Клара Маринова. Александър Ненков отговори, че страната ни е изпълнила почти напълно всички препоръки, които са били поставяни в тези мониторингови доклади. Въпреки това този мониторинг продължава, което е малко унизително за страната ни. В крайна сметка обаче има и политически мотив без който отпадането няма как да се случи.

 

По темата с Истанбулската конвенция  Александър Ненков изрази своята надежда, че народните представители ще избягат от популизма и от желанието да привлекат повече избиратели. Според него този документ не е нищо повече от един висок стандарт в това да се защитят жените и да се запази тяхното достойнство. Според народния представител, ако не приемем конвенцията, това ще бъде, защото се политизира една добра кауза. Той обясни, че в момента у нас терминът „социален пол” съществува в Закона за защита от дискриминацията и по никакъв начин не изменя или допълва същуствуващите два пола – мъж и жена.

„След като преобладаващата част от обществото е срещу ратификацията, след като Православната църква застана срещу ратификацията, вие ще поемете ли този тежък кръст да застанете срещу преобладаващата част от обществото и Църквата?”, попита водещата Клара Маринова. Александър Ненков обясни, че от ГЕРБ ще попитат Конституционния съд дали ратифицирането на конвенцията би било в разрез с Конституцията.  Той изрази надеждата си да се получи по-задълбочен дебат и да се вникне в същината. „Надявам се нашето общество да узрее, аз смятам, че ние сме толерантни хора, даже много по-толерантни от други нации, които вече са приели конвенцията, много по-религиозни, ако щете. И наистина да разберем, че става въпрос за един висок стандарт, надявам се да прескочим емоционалното си усещане и да подходим обективно!”, коментира Ненков.

 

< Назад