20.04.2018

Александър Ненков: С успешното европредседателство показваме, че сме прогнозируем партньор и двигател за сериозни процеси

От ГЕРБ не подкрепихме предложението на опозицията болници с над 50% общинско участие да попаднат в забранителния списък за приватизация. Има общински болници, които са в окаяно състояние, общината едва смогва да ги поддържа и ако се появи някой инвеститор, който иска да ги развие, няма нищо лошо в това. Това заяви депутатът от ГЕРБ-София Александър Ненков по време на разговора си с Клара Маринова в ефира на радио „К2“.

 

Александър Ненков обясни, че основните цели пред ГЕРБ на пролетната сесия не са се променили в сравнение с миналите сесии. Основен приоритет е борбата с корупцията и съответните законодателни промени, които ще бъдат приети в тази посока. Много важно е и успешното довършване на европредседателството от гледна точка и на парламентарното измерение. Според народния представител до момента се представяме много добре и партньорите ни го оценяват. Българските граждани могат да бъдат горди, че страната ни успешно се справя и показва, че е прогнозируем партньор и двигател за сериозни процеси от гледна точка асоциирането на Западните Балкани към ЕС. Много важни за управляващите също така са образованието и здравеопазването.

 

„Традиция стана председателят на вашата парламентарна група да се противопоставя ярко, бурно, почти до военни действия на президента. Какво има да делят двамата? Защото прави впечатление, че лидерът на ГЕРБ не участва в тези престрелки, престрелките се пренесоха между председателя на парламентарната ви група и президента?”, попита водещата Клара Маринова. Александър Ненков отговори, че колкото и от ГЕРБ да се опитват да запазят добрия тон, понякога нервите не издържат. Той продължи, че реакцията на ГЕРБ е дошла след лекцията на президента в УНСС, който си е позволил да каже, че едва ли не всичко в държавата се случва на тъмно, че няма посока и визия и т.н. Според народния представител не отива на един държавен глава да прави подобни коментари за управление, което е избрано напълно легитимно и демократично. „Може да не му харесва, може да е в страхотни отношения с БСП, може да имат каквито и да е желания за бъдеще, но в крайна сметка не можеш да си позволиш като държавен глава да използваш този език. Ако имаш някакви сигнали, ако имаш нещо, което наистина е нередно, сигурно има такива, но не може с едно или две неща да квалифицираш цялото управление!”, категоричен беше Александър Ненков. Той добави, че и премиерът е реагирал и е задължил министрите да поискат среща с президента и да обяснят своята дейност и ако има нещо, което притеснява президента, то да бъде изказано, а не да се подхвърлят такива реплики от страна на държавния глава. Според народния представител президентът трябва да стои малко над политическото говорене и да бъде обединяваща фигура.

 

„Точно това ми прави впечатление, че докато премиерът разсъждава принципно, Цветанов изпада малко в тези женско-махленски скандали. Странна е тази конфигурация, която се заформи между парламентарен председател и президент, не мога да си я обясня. Какво очаквате от КСНС днес?”, продължи водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че би трябвало да има една обща позиция относно случващото се в региона и как България да заеме най-добрата позиция. Той продължи, че според него в момента няма нищо по-неприятно за държавата от лоша външнополитическа обстановка, която не зависи от нас, защото страната ни икономически и финансово се развива добре и би било много лошо, ако направим някоя грешка, с която да си навлечем неприятности. „Затова се надявам на КСНС да се обсъдят тези теми и да се излезе с някакви общи решения, които да са валидни за всяка една политическа партия и институция и да звучат в един глас! По темата национална сигурност трябва да се търси консенсус!”, категоричен беше народният представител от ГЕРБ.

„Във връзка с ЧЕЗ Борисов отново озвучи най-вредната нелепост от нашия сбъркан т. нар. “преход” - “Държавата е лош стопанин”. Кажете ми какво се случва с ЧЕЗ, държавата е лош стопанин или?”, попита водещата Клара Маринова. Александър Ненков отговори, че мненията са различни, лично неговото е, че държавата е по-скоро лош стопанин, но това не означава, че тя не трябва да има никаква роля в икономиката. Той продължи, че ако се върнем назад във времето, според него би било по-добре държавата да може да контролира електроразпределителните дружества, защото става дума за един монопол. В момента обаче се намираме в различна ситуация. „Какъв и смисълът на приватизацията 100%? Тогава държавата казва – тъй като това е изключително регулирана дейност има си и регулатор, който определя цените!”, обясни народният представител. Той продължи, че са спекулативни твърденията на опозицията за голямо увеличение на цената на тока, защото регулаторът е този, който определя цената. Освен това държавата има и други механизми да регулира електроразпределитените дружества, това са единствените дружества, които ако не се управляват добре, регулаторът може да смени техния мениджмънт, въпреки че са частни. Александър Ненков подчерта, че контролните механизми на държавата ги има и в сегашната ситуация е против държавата да влиза в ЧЕЗ по какъвто и да било начин.

„Питам Ви обаче друго, Вие откровено казвате, че сте против. Защо обаче трябваше да се случи тази метаморфоза? И премиерът, и вицепремиерът, и финансовият министър много активно ни убеждаваха, че държавата трябва да поеме контролни функции, да влезе в дружествата. Поуспокои се обществото и след един месец казаха, че държавата не трябва да влиза!”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че това се е случило поради сериозния обществен интерес. Освен това не е било ясно дали чешката страна иска да го продаде на държавата и ако иска, то на каква цена. „Представете си другата ситуация, държавата влиза в контрола на едно такова предприятие. Тогава възникват въпросите защо да не изкупим дяловете и на другите две електроразпределителни дружества? Или защо да не си върнем контрола върху „Лукойл” например и много други такива предприятия, които са структуроопределящи и имат отношение към националната сигурност?”, попита народният представител.

„Г-н Ненков, колкото и да ми обяснявате, накрая ще Ви кажа, че правителството ще го отнесе, ако нещата не потръгнат с въпросната фирма „Инерком”. Няма Гинка Върбакова да го отнесе, повярвайте ми!”, заяви водещата Клара Маринова. Александър Ненков отговори, че в случая дори не би трябвало да говорим с имена и фирми, защото въпросът е принципен. Още повече, че това е сделка, която се осъществява в Чехия, а не в България. „Аз Ви говоря заради опасенията на всички нас, че тази фирма не е правоспособна по смисъла на професионализма да се справи с тази тежка задача да захранва с електрически ток 3 милиона население на България!”, обясни още веднъж водещата. Народният представител отговори, че тук става въпрос всъщност за финансова сделка. „Представете си, че имате акционерно дружество, което търгува акции на борсата. Утре аз си купувам процент акции от фирма като например „Гугъл”, без да разбирам от тази дейност. Но мениджмънта си остава същия. Това е една строго регулирана дейност. Регулаторът следи всеки приход и разход, каква е дейността, какво е качеството на услугата. Така че не си мислете, че държавата е останала беззащитна по отношение на тази регулирана дейност. Тя е строго регулирана, независимо кой ще придобие акциите на фирмата!”, категоричен бе Александър Ненков.

< Назад