06.06.2020

Андрей Новаков: Ще се радвам да бъде връзката между Стара Загора и Брюксел

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков посети на 5 юни Стара Загора и проведе срещи с кмета на общината Живко Тодоров и заместник-кмета Милена Желева и общински съветници. Той заяви готовност да създаде свой офис в града, като целта е да бъде по-близо до проблемите на хората и да помогне за решаването им чрез работата си в Европейския парламент. Идеята за работа на Европейски информационен офис в Стара Загора с активното участие на Андрей Новаков е обсъждана с кмета на Стара Загора Живко Тодоров, с народните представители от ГЕРБ и с общински съветници, потвърди евродепутатът. По време на срещите си той беше придружаван от Емил Христов, заместник-председател на 44-ото Народно събрание и народен представител от ГЕРБ – Стара Загора.

„Офисът ще представя нашата група в Европейския парламент, а аз ще се радвам ако мога да бъде връзката между Стара Загора и Брюксел. Все повече теми, важни за региона, имат все по-голямо значение в Брюксел, като „Зелената сделка“ на Европейската комисия и Спасителният фонд за спасяване на икономическите последици от COVID-19. Всички въпроси, които бяха обсъдени с мен по време на срещите ми в Стара Загора, ще бъдат поставени за решаване в Европейския парламент“ – каза още Андрей Новаков. Той потвърди позицията си в подкрепа на енергийния комплекс „Марица изток“ и уточни, че ще се внесат предложения за запазване на работата на рудниците и на топлоелектрическите централи.

„Около кризата с COVID-19 е факт, че почти всичко замлъкна, но за съжаление, когато в отделните държави се бореха да спасяват колкото може повече пациенти и да се ограничи разпространението на заразата, някой реши, че е уместно Европейският парламент да се заеме с пакета „Мобилност“. Това за мен беше скандално, но ще се справим. На 8 юни гласуваме в Комисията. „Зелената сделка“ отново е на дневен ред, защото Германското председателство на Съвета на ЕС е избрало тя да бъде сред основните приоритет. В момента тя е само едно пожелание, тъй като не е одобрена от Европейския парламент и от Европейския съвет. Ние не знаем колко точно ще бъдат средствата, които са заделени, защото тя е пакет от над 40 предложения, които ще се появяват поетапно. Когато обсъждането на въглищните централи дойде на дневен ред, ще бъдем много внимателни“ – заяви Андрей Новаков.

< Назад