24.01.2022

Асим Адемов връчи лично европейски приз на млад фермер от с.Индже Войвода

Евродепутатът от групата на ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов посети созополското село Индже Войвода, за да връчи наградата „Най-добър план за принос в развиването на селските райони". Той се срещна с фермера Димитър Станчев и неговото семейство, който впечатли журито и получи парична премия от Европейския конгрес на младите фермери. Адемов бе съорганизатор на събитието заедно с още четирима свои колеги.

 В надпреварата участваха млади фермери от 14- страни членки на ЕС. Семейство Станчеви са биопроизводители от Бургаска област и произвеждат биомед в ферма си.

„Това семейство спечели наградата в сериозна конкуренция с впечатляващата си дейност. Те правят уникални продукти и са пример как млади хора могат да се занимават успешно със земеделие и печелят европейско финансиране. Показват нов подход към земеделието и хранително-вкусовия сектор, базиран на иновации, креативност и екологично чисти продукти. По новата Общоселска стопанска политика (ОСП) 2021-2027 България се очаква да получи около 8 млрд. евро. Групата на ЕНП ще продължи да отстоява интересите на земеделските производители. Новата ОСП, освен по-екологосъобразна, ще бъде гарант за икономическата и социална устойчивост на земеделските стопани и на селските райони. Фермерите са в основата на реформата на ОСП и трябва да бъдат справедливо възнаградени за труда си“, сподели Асим Адемов. Той разгледа стопанството на младото семейство с четири деца и остана впечатлен от различните дейности, които то развива в созополското село.

Това не е първата му среща с амбициозния фермер. През септември миналата година Асим Адемов отново връчи награда на Димитър Станчев. Това се случи в рамките на Националния конкурс за млади фермери 2021 г., организиран от евродепутата в сътрудничество с Аграрен университет-Пловдив, Националната служба за съвети в земеделието /НССЗ/, Националната асоциация на младите фермери в България /НАМФБ/.

Димитър Станчев  се грижи за над 2000 кошера, а през 2009 г. е започнал с 40. Разположени са в 30 пчелина на различна надморска височина с различна растителност и от всеки вадят  мед – манов, плодов или общо около 25 вида. Семейството разработва цикъл на производство на принципа „от фермата до трапезата“. Стопанството има своя търговска марка, фермерски магазин, лаборатория за следене на качеството на продуктите, винарна и ресторант. Планират развитието на селски и екотуризъм, както и създаване на демонстрационна ферма.

< Назад