10.06.2016

Българската делегация в ПАСЕ бе домакин на новите докладчици на Комисията по мониторинг за нашата страна

Съгласно процедурата по пост-мониторинг на ПАСЕ, в България на информативно посещение бяха новите докладчици на Комисията по мониторинг за нашата страна Жолт Немет от Унгария -представител на групата на Европейската народна партия и Франк Швабе от Германия, представител на социалистите в Асамблеята. Домакин на посещението беше българската делегация в ПАСЕ, ръководена от д-р Джема Грозданова –ГЕРБ. Докладчиците имаха продължителен разговор с министър-председателя Бойко Борисов, с председателя на Народното събрание Цецка Цачева, с вицепремиерите Румяна Бъчварова и Меглена Кунева, с министъра на външните работи Даниел Митов, с неправителствени организации, с посланици в София на страни-членки на Съвета на Европа, с омбудсмана Мая Манолова и със заместник- министъра на правосъдието Красимира Филипова. Целта на визитата е да се събере информация за положението в България и за прогреса отбелязан по отношение на изборното законодателство, реформата в съдебната система и прозрачността на собствеността на медиите и защитата на медиите от външно влияние.

Предстои втора визита на докладчиците на ПАСЕ, вероятно през ноември т.г. , след което те ще изработят доклад, който ще внесат за разглеждане в Асамблеята.

Мониторингът на ПАСЕ над България завърши през януари 2000г. Тогава Асамблеята отправи редица препоръки към България, по проблеми, чието справяне продължи да наблюдава в режим на диалог с българските власти. През 2013г.Асамблеята ограничи темите по които се провежда този последващ диалог до три. В своята дейност докладчиците на ПАСЕ се опитват да улесняват диалога между управляващи и опозиция с цел намиране на съгласие за решаване на въпроси свързани със защитата на човешките права, изборното законодателство , независимостта, ефективността и справедливостта на съдебната система защитата на медиите от външно влияние.

< Назад