19.12.2014

Бойко Борисов: Ако има риск за коалицията, има риск за държавата

Ако има риск за коалицията, има риск за държавата. Седмици наред много неща не ми харесват, обаче стискам зъби, защото трябва да влязат пари в държавата. Това каза пред журналисти в парламента министър-председателят Бойко Борисов. По думите му, най-важните стъпки са били запазването на плоския данък и предварителните отчуждения. Според него именно затова е парламентът- за да има спорове и дебат. „Това, което се искаше от мен за тези 15-20 дни, аз съм го направил. Върнах репутацията на държавата, милиарди влязоха в България, отворихме оперативните програми, поставихме жизненоважните енергийни проекти на масата на всички началници в Брюксел и Европа, дадохме коледни надбавки на пенсионерите и то над 50 млн. лева.Тази вечер над 3 млрд. лева вече изплатихме в КТБ. Оттук нататък, цялото ми уважение към моите колеги от Реформаторския блок“, заяви Борисов.

„Искам да кажа на РБ, че Меглена Кунева и Радан Кънев бяха с мен два дни в Берлин. Ако са имали нещо да ми кажат, можеха да го направят там. Не им отива на колегите от останалите партии да ни пришиват с ДПС, защото благодарение на ДПС минаха два закона, които ако не бяха минали – плоският данък и предварителните отчуждения, аз щях да си подам оставката веднага. Просто нямаше да има правителство вече “, подчерта Бойко Борисов.  Премиерът обясни, че основните цели са били да се запазят ниските данъци и да се строи.  Борисов бе категоричен, че това,  че  ДПС са подкрепили едно решение на ГЕРБ не значи нито коалиция, нито кафета, нито каквото и да било. „Бих могъл да кажа обратното – коалиция между БСП и РБ. Честно ли е? Не. Надявам се вече да не го правят. Дадохме си срок до 31 март да седнем и да се разберем за възрастта за пенсиониране – дали да е 4,6, 2 месеца. Говорих с Михаил Миков по този въпрос и се разбрахме“, заяви Бойко Борисов. По думите му, след празниците ще говори със синдикатите, работодателите, коалиционните партньори и всички партии да сложат огромните проблеми в пенсионната система. „Държавата дотира с 5 милиара дефицита в НОИ. Ако това решение, което днес са взели е рисково, авантюристично, ще го вкараме отново и ще го прегласуваме. Трябва обаче да ме убедят. Защо лъжат хората, че това е национализация. Каква национализация е да дадем правото на избор? В момента или работодателя, или човека служебно го плащат в някой частен пенсионен фонд. Над 3 млрд. лева вече отидоха в бездънната яма КТБ“, каза още Борисов.

Министър-председателят посочи, че се предвижда сериозна проверка как се стопанисват парите, които са в частните пенсионни фондове. „Никой по никакъв начин не задължава абсолютно никой да си тегли парите. Правото на избор – по-демократично от това няма. Кой насила кара някой да си премести парите? Никой. Младите работници на 18 години са доста умни хора. Ако някой си мисли, че те една година няма да си проверят къде да си сложат парите, много грешат. Не искам ние да казваме на хората в коя банка, фонд, в кой магазин да пазаруват. Те могат да мислят и разсъждават и да си носят рисковете и последиците сами. Ако ме убедят, че има нещо нередно, поемам ангажимент и ще го прегласуваме. Преди да изтеглиш парите си от частния пенсионен фонд, ще помислиш хубаво и ще провериш“, обясни Борисов. „Това е следващото, което е много важно и е голяма придобивка – ще накараме тези частни пенсионни фондове да излязат на светло и да се борят за всеки клиент. Имат пълният шанс РБ да дойдат с експертите си, ще отделя колкото време искат и ако ме убедят, че това не е добро, което сме взели като решение, лично аз ще вкарам в парламента чрез своите депутати“, допълни Борисов. По думите му, оттук нататък всяка приказка повече е грешна и ги съветва да не го правят. „Проблемът с пенсиите на хората е огромен. Затова взехме решение да проведем този дебат. Още сутринта щях да ги спра, но като прочетох сутринта във „Фейсбук“ какво си бяха написали – „пътят към ада“, „победа“ – някак си объркаха църквата, на която се моля. Готов съм на всякакви отстъпки, на толерантност и диалог, но без победа. Само победата не си давам!“, каза още Бойко Борисов.

< Назад