17.07.2015

Бойко Борисов: България няма да загуби от спасителния план за Гърция

Беше предложен механизъм, по който да се спусне спасителния седем милиарден план за Гърция. Нашата позиция там беше против. Оставайки само ние против, поставихме редица изисквания. Европейската комисия (ЕК) направи необходимото в писмени мейли и разговори, които проведох. Те приеха, че има абсолютни гаранции България, участвайки в този план, няма шанс да загуби, плати и извади от своя бюджет пари, за спасяването на Гърция. Това каза министър-председателят и председател на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, който запозна парламента с третия пакет за спасяване на Гърция. По думите му, ЕК гарантира, че този механизъм може да се използва. „Нашето „не” се чу много ясно във всички европейски държави. Страхът е дали, давайки тези 7 млрд., независимо, че гръцкият парламент прие всички условия, дали изобщо ще може да ги изпълни. Още по-големият мой страх е като съседи на Гърция, че ако анархията и влошаването на кризата там продължи, това е пряка заплаха за България. Мисля, че са дадени абсолютни гаранции”, коментира Борисов.

Според него не би било нито европейско, нито балканско България да провали своя съсед.”Да покажем своето добросъседство, съседите да се извинят за обидите, които изпратиха към нас, за своите популистки и обричащи Гърция на тежка криза решения”, призова Бойко Борисов.   Българският премиер обясни още, че условията при Ципрас са по-тежки от тези при Самарас.  „Арогантното им поведение доведе до най-тежките изисквания, които досега са правени. Редно е да покажем колко по-напред сме в демокрацията, да не ги спъваме, защото без нашия глас ще има лавина от проблеми, които трайно биха влошили нашите взаимоотношения”, заяви Борисов.

Бойко Борисов подчерта, че няма да е добър знак за българите, ако каже „не“, защото по този начин се нарушават принципите и дори е двоен стандарт. По думите му, типичен пример за това е Шенген. „Ние бихме могли да изиграем същата роля. Това ни е границата все пак. Един лев български няма да е похарчен заради гърците”, заяви министър-председателят. Борисов беше категоричен, че българската държава няма да плати нищо. „Техните еврофондове са залог, ако не започнат да плащат”, обясни премиерът.

< Назад