18.09.2017

Бойко Борисов: Давам отлична оценка на управлението на кабинета досега - II част

Водещ: За една друга война искам сега да попитам.
Бойко Борисов: Само секунда. В същото време ние голям интерес руските туристи да посещават България. Вече 2 години президентът Путин си спазва уговорката, която имахме. Газовият хъб „Балкан“, европейският газов хъб „Балкан“, за да стане мощен, ни трябва и руски газ, освен азерска, румънска, от нашата „Хан Аспарух“, „Терес“. С една дума, когато сме в НАТО, си водим нашата стратегия и тя отчита своите заплахи, които има, ако стане глобална световна война на наша територия, имам предвид европейска. В същото време си водим прагматичната на дружба с Русия. И аз с Ципрас сега говорих, и с други, догодина по време на нашето Председателство, дай Боже, и Минският процес да се усили, ние трябва да говорим за махане на санкциите.
Водещ: Тъй като ви остават 4 минути, една друга важна тема е война по пътищата. Чух от новините сутринта отново поредна жертва в Кресна заради пътя там. ще се построи ли някога тази магистрала и откъде ще мине?
Бойко Борисов: Тя се строи. Догодина ще бъде готова до, защото работят много добре фирмите, догодина ще бъде до Сандански. От Сандански до Гърция ще е магистрала. Лотовете трите, тунела „Железница“ и останалите започнаха вече да се работят. На 2-ри мисля че беше октомври тол системата трябва да се отворят поръчките, защото това е изключително важно и огромни пари ще влизат в бюджета на АПИ от тол системата.
Водещ: Протестите на еколозите и това откъде трябва да мине трасето – дали да е през Стара Кресна или долу в дефилето?
Бойко Борисов: То може една магистрала да се направи и на висящи въжета, има и такава технология, но струва много милиарди. И ние, ако искаме да имаме „Хемус“…
Водещ: Пак ще е най-модерната в Европа сигурно.
Бойко Борисов: В света може. Има да виси и на колони и да замине. Но в същото време имаме Русе-Търново –изключително важен път, имаме „Хемус“ – изключително важен път, Мездра-Ботевград.
Водещ: Не чух конкретната ви оценка за управлението от 2 до 6 колко си давате на кабинета сега?
Бойко Борисов: Аз си давам отлична оценка винаги, защото няма ден, няма миг, няма нощ, няма събота, няма неделя да не сме работили с пълен капацитет. Е, яви се някои път някой идиот и ни върне…
Водещ: В изходна позиция.
Бойко Борисов: … в изходна позиция, но такъв е животът.
Водещ: Добре, трябва ли да има някой министър, който да се смени? Доволен ли сте от всички?
Бойко Борисов: Стараят се много хората. Сега напредваме много в административната реформа. 3000 ученици повече в следствие на това, което за принуда към родителите да пратят деца на училище.
Водещ: Има ли недисциплинирани министри, някой, който да е хиперактивен, двойкаджия?
Бойко Борисов: Не, стараят се всички. Най-вече, че го правят с добро намерение.
Водещ: Валери Симеонов обикаляше по морето. Одобрявате ли неговите акции? По-тихо ли ви беше на вас, ако почивахте изобщо на българското Черноморие?
Бойко Борисов: Аз, както знаете, не почивам. Ако следите, всеки ден съм някъде по работа. Но това няма значение.
Водещ: Валери?
Бойко Борисов: Но, бих се обърнал по-точно към, и което мога да поема ангажимент, че ще го и свърши правителството – да се разчистят всички тези обекти по морето, които са незаконни. Шумът трябва да престане – когато дискотека няма шумозаглушители, няма да я има. Тези битпазари, които помните и София как я заварих – помните и „Витошка“, и под колоните, и пред самото кметство какво беше. Всичко това догодина няма да го има. И тук Валери Симеонов е абсолютно прав. Като искаш да имаш дискотека, други хора искат да спят. Ще си направиш шумозаглушаване, ще си направиш такова работно време, че да не пречи. Ако искат да има такова парти голямо техно, ще си пуснеш искане до кмета, като ти разреши един път в сезона, дето се вика и всички туристи ще идат – около 150 хиляди души се събират на такова, но ще знае, че довечера ще думка и ще е шумно – един път можем го понесем.
Водещ: Съвсем пък ли не почивахте един ден? На плажа?
Бойко Борисов: Използвах някой път като сме по Варна, се изкъпахме един-два пъти – това е.
Водещ: Традиция е последните въпроси да са посветени на снимките, които качвате в социалните мрежи с вашето куче, или по-скоро едно от тях. Кое е това куче, как се казва?
Бойко Борисов: Бъки.
Водещ: Бъки каква порода? Слуша ли ви?
Бойко Борисов: Слуша много, много е дружелюбен.
Водещ: Те ли ви възпитават или вие тях?
Бойко Борисов: Взаимно.
Водещ: Кой възпитава внучето?
Бойко Борисов: Майка му и баща му.
Водещ: Хвалите се с образованието. В България ли ще учи наследникът ви?
Бойко Борисов: Моите деца, в случая Венета – учи в България, после в САЩ, сега си е тук. И така.
Водещ: Бихте ли го поверили на българската образователна система?
Бойко Борисов: Естествено. Особено сега в четвъртък ще видите 600 милиона ще отидат за училища, детски градини, спортни площадки, физкултурни салони. Но да изчакаме кметовете да дойдат с директорите в четвъртък, ще ви кажа. Повишават се сега учителските заплати, и то не символично, както едно време се казваше. И се надявам, че българският учител и преподавател ще изведе и този път страната напред.
Водещ: Благодаря ви за това интервю. Бойко Борисов гост на предаването.

< Назад