08.11.2021

Бойко Борисов: Не е важно точно колко депутати ще имаме, а изборите да са честни

Не е важно точно колко депутати имаме, а изборите да са честни. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция в централата на партията. „Защо ЦИК се подиграват с нас? Вземете си машините и не лъжете хората, че сте ни дали машини за обучение. Как да Ви обуча да гласувате за номер 32, като на машините, които са ни дали, номерата са до 21? Нашият номер го няма. Какво обучаваме тогава? Кого лъжат, че са дали машини за обучение на хората?“, попита лидерът на ГЕРБ.

По повод изказване на Христо Иванов по „Нова телевизия“, че ГЕРБ водел кръстоносен поход срещу машинното гласуване, Борисов посочи, че сигурно бившият вицепремиер в правителството на ГЕРБ и Реформаторския блок е забравил, че в Германия и Нидерландия отдавна се отказаха от машинното гласуване, заради многото неизяснени въпроси и за да са сигурни хората, че са честни изборите. „Този стожер на демокрацията, който иска да си присвои това име, ни се кара, че задаваме въпроси. Той знаел дори, че тези 228 машини били в камион. Те са в куфари, абсолютно същите, еднакви, никаква разлика от сертифицираните. Ние просто попитахме защо са в държавния склад. Като гледате цялата тази схема от четирима човека, те може и да са най-добрите. Но и ние имаме изключително добри IT специалисти. Как ние сме сигурни, че софтуерът е написан така, че братът като го провери, да е правилен? Все пак са братя. Помня как Христо Иванов като искаше видеонаблюдение и всичко останало, ние се съгласихме. Но като ги хванахме по боксерки за схемата с тези хора и машините, които могат да начукат 228 хиляди гласа, те ни обвиняват. Абе Христо, кой даде на ДПС в парламента двете най-важни комисии - регионалната и икономическата? Вие ли бе, Христо или ГЕРБ? А като си шушукате с Данчо Цонев и благодарение на него си приехте бюджета? Рашков и Гювен си другаруват. Ако не беше ГЕРБ, щяхте и шеф на БНБ да си направите“, припомни Бойко Борисов.

Председателят на ГЕРБ настоя и представител на партията да може да наблюдава IT специалистите какво правят, като призова и другите парии да поискат да видят как се случват нещата. „Защо са само тези четирима души? Да има и от другите партии IT специалисти, да си говорят и да е ясно на всички. И ние искаме наш представител да е там и да ги гледа в ръцете какво правят. Призовавам и другите партии да го искат, освен ако не са в схемата”, подчерта Борисов. Той бе категоричен, че за коалиция с БСП и ДПС и дума не може да става, въпреки че и те не са сигурни в честността на изборния процес.

„Направиха поредно нарушение на Конституцията с назначението на Янаки Стоилов в Конституционния съд. Не знаят ли, че трябва да излезе решение на съда и тогава да се закълнеш? Ама като ги питаш, се сърдят и те обвиняват. Всеки иска да знае що дири чуждият мъж в гардероба, що дирят чужди машини при нашите чисти машинки? Те ни правят на балъци вече, но да не ни дават и да питаме. Така или иначе ще ги прехвърлят гласовете, но какво ще правите с вашите социологически агенции? В България преброиха в рамките на ден 99,2% от вота за ден, а в чужбина 0,8 процента броиха три дни. Дори и да обжалваш в съда, нищо не става, защото нямаш хартиен носител, така е измислено“, посочи лидерът на ГЕРБ.

„Не случайно помолих в събота медиите да влязат в склада и да заснемете къде са машините. Какво значи „там са, но са по-встрани“? В един склад ли са? Аз питам защо са в един склад? Това питам аз. На Бойко Рашков ли да имаме доверие, че ги пази? Толкова няма складове в София? Като са за друга страна, какво правят при тези за нашите избори?“, попита още Бойко Борисов.

По време на пресконференцията в централата на ГЕРБ, кандидатът за народен представител Жечо Станков демонстрира нагледно, че е възможно един човек да гласува повече от веднъж с машините.

Кандидатът за народен представител от ГЕРБ-СДС разясни и схемата от роднински и бизнес връзки, чрез които може да се манипулира машинното гласуване. „От известно време насам ние говорим за четирима души в ЦИК, които практически отговарят за изборния процес. Те не са членове на ЦИК. Членовете на ЦИК са излъчени от парламентарните сили, но са назначили четирима експерти, трима от които доста съществени. Единият експерт е Александър Кирков, който е съветник в ЦИК и се занимава с така наречения „ключ“ на софтуера. Същото правят Пламен Желязков и Тодор Цолов. Какво е интересното? Александър Кирков идва от IT-фирма, където е получавал много по-голяма заплата от тази в момента – над 10 хиляди лева и идва да работи на 2 хиляди лева заплати. По-интересното е, че брат му прави същото. И той от над 10 хиляди лева отива, само че не в ЦИК, а в Държавната агенция за електронно управление (ДАЕУ). И какво прави там срещу 2000 лева – занимава се със сертифицирането на „ключа“. Значи единият брат произвежда „ключа“, а другият го одобрява. И тук въпросът е няма ли други семейства в тая държава, които да се включат в изборния процес?“, попита Тома Биков.

Той бе категоричен, че Пламен Желязков е съдружник с един човек, за който ГЕРБ говори преди време – това е Атанас Шарков. „Атанас Шарков от своя страна е бил съветник на служебния премиер Стефан Янев, съветник на Асен Василев, съветник на ЦИК. До момента, в който не става член на инициативния комитет на Лозан Панов. Пламен Желязков и Атанас Шарков не просто са съдружници. Това е практически една семейна фирма, в която участват Атанас Шарков, Пламен Желязков, бащата на Атанас Шарков и сестрата на Пламен Желязков. Дълбока обвързаност, очевидна, между тях двамата. И дълбока политическа обвързаност на Шарков с определени политически сили и с определени политически дейци, които – едни участват в момента в изборите, други ги организират. Тодор Цолов – също 2 хиляди лева заплата. Той идва от много голяма IT-компания, в която е получавал доста повече от 10 хиляди лева заплата. Отива на 2000 заплата и също участва в създаването на този „ключ“, но първите двама са по-съществени. Всичко това, всички квадратчета и стрелкички на схемата, водят към „честните избори“ на г-н Румен Радев, които се правят от „братството на почтените“ – двамата братя, които единият прави „ключа“, а другият го проверява, и „братството на съдружниците“, което е между Пламен Желязков, Шарков, баща, сестра и други родови връзки“, заяви Тома Биков.

Повече от пресконференцията на ГЕРБ можете да видите тук:

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/641299463897515

< Назад