31.07.2022

Бойко Борисов: По време на нашето правителство България стана най-голямата газопреносна страна на Балканите

По време на нашето правителство България стана най-голямата газопреносна страна на Балканите. Само за няколко дни щях да се разбера с Ердоган и да приключим темата. Когато бяха най-тежките години за него, направих във Варна среща на ЕС, и оправихме отношенията. Да не ми е било лесно? Толкова тежки бяха отношенията. Това каза председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в централата на партията след среща, свикана от Борисов, за търсене на изход от газовата криза.
"Аз не съм човек, който по време на криза търси оправдание. Обръщам се към нашите политически опоненти да спрат да лъжат и да търсят оправдания. Пълен провал са и всичките им ходения в Баку -  договорени са на 180 евроцена, ние го договорихме на 30 евроцена. Когато започнахме да правим „Александруполис“ на гола поляна, ние купихме 20% и резервирахме капацитет. Ние проектирахме, финансирахме, и построихме точно толкова, колкото Кирил Петков ходи да върти крана", припомни още той.
„Факт е, че от „Газпром“ и от „Лукойл“ българите губят по 20 млн. лв. на ден,7 милиарда на година. Затова аз декларативно се обръщам към колегите от другите партии – всеки, който е готов да подпише първите документи, става наш съюзник. Както ги подкрепихме за изгонените руски дипломати, за Македония и оръжието за Украйна. Предлагаме в новото Народно събрание като първи закон да бъде приет 100% диверсификация на газ от „Газпром“. Още сега служебното правителство да обяви търг за доставки на втечнен газ за над 10 г. Има силни, могъщи български компании, които могат да доставят газ. Диверсификацията позволява те да докарват газ. Да се съсредоточим към добив на български газ. Партии, които са готови да подкрепят това, са наши съюзници“, заяви председателят на ГЕРБ.
Като втори приоритетен закон Борисов обяви тавана върху цените на горивата от 2,70 лв.,за да се спре грабежа на българските граждани.
Трето-втората част на ескадрилата Ф-16. Ние или ще модернизираме с най-добрите самолети, или мислят нещо друго да правят някои, предупреди Бойко Борисов.
Четвърто- 100% диверсификации на руското ядрено гориво и руските ядрени мощности, както и изграждане на мощности, различни от руските.
Пето-да спрат издевателствата с цената на тока. Работят мините, ТЕЦ-овете и АЕЦ "Козлодуй". Нищо не налага това повишение на цените на електроенергията, категоричен бе лидерът на ГЕРБ.
Ако е вярно, че Путин генерира най-голямата корупция чрез „Газпром“ в България, ето начин да се спре, допълни той.
Шесто-От директно излъченото предаване по Дарик радио, разбрахме, че съдебната реформа за "промяната" е вид бухалка. Ние сме готови на кръгла маса да говорим за истинска съдебна реформа,имаме достатъчно експерти.
Седми приоритет за партньорство с други партии е влизането на България в Еврозоната, каза Бойко Борисов.

< Назад