02.09.2017

Бойко Борисов пред МГЕРБ: Когато бяха на власт, БСП приеха закон, с който оневиняват всяка корупция в държавата

БСП два пъти имаха възможност, откакто аз съм в политиката, да приемат и приложат свои закони за защита от корупция. Вместо това,  през 2008 година те приеха закон, с който оневиняват всяка корупция в държавата по време на управлението на “Тройната коалиция”. Това каза министър-председателят и председател на ГЕРБ Бойко Борисов по време на десетата юбилейна Лятна академия на МГЕРБ, която се провежда във Варна. На форума присъстват над 250 младежи от ГЕРБ от цялата страна. Борисов призова Парламентарната група на ГЕРБ да не влиза в спор с БСП за антикорупционния закон, защото действията им в тази насока, когато са били управляващи, са показателни за капацитета им. “Задължавам всички от МГЕРБ и ПГ на ГЕРБ да прочетат и научат този закон, защото той показва истинската същност на БСП. Три пъти да излезе г-жа Нинова, да се отрече от Сатаната, т.е. от закона си за амнистията от 2008 г. и да каже: „Сега като сме се отрекли, и сме чисто нови, не сме 130-годишни, предлагаме този закон“ - с радост ще я изслушам“, каза още премиерът.

 

Бойко Борисов бе категоричен, че една партия се оценява, когато е на власт, не когато е в опозиция. По думите му, инфраструктурните проекти и пътните коридори са важни, въпреки популистките твърдения на опонентите на ГЕРБ. Борисов изтъкна, че приоритет на приоритетите в този управленски мандат е завършването на АМ “Хемус”, където над 30 години нищо не е правено. “Ще видите как ще се промени България в този регион. Всеки ден следя развитието на строежа. Над 300 метра има готови в тунела под “Шипка”, обясни той. Министър-председателят заяви, че въвеждането на ТОЛ с-мата ще даде възможности да бъдат обновени пътищата в стрната.

 

Относно “Орлов мост” и критиките на опозицията по темата председателят на ГЕРБ заяви, че санкцията, която е наложил преди 11 години като кмет на София на фирмата-изпълнител, сега е изплатила ремонта и “Орлов мост” е изцяло обновен. “За разлика от “Цанков камък”, който и сега не работи. Съоръжението е счупено. Тяхната грешка струва милиард. И след всяка тяхна грешка идват при нас, за да го платим”, подчерта Бойко Борисов. По думите му, опонетите на ГЕРБ остават огромни дългове след всеки управленски мандат. “В развитите държави всяко правителство надгражда. От 2006 година влаковете “Сименс” още не са платени. Къде е логиката ние да ги плащаме? В мандатите на ГЕРБ се купиха най-съвременните самолети. И ние искаме да обновим всичко. 10 млрд. лева е стойността на програмата за обновяване на армията. 280 млн. струва да обновим влаковете. И линейките са важни, и полицейските коли, и музеите, и оперите, и театрите”, подчерта Борисов.

 

Премиерът заяви, че в ситуация на криза като тази с отвлечения Адриан, нацията трябва да се консолидира. “Така показваме като нация, че сме силни и единни и не можем да бъдем уплашени. Така е във Великобритания, във Франция. След терористичен акт там никой не търси политическа отговорност от управляващите.  Година и половина ни струваше да хванем и да вкараме в затвора “Наглите”. Навсякъде в света има отвличания. Престъпниците също гледат телевизия”, обясни Бойко Борисов и призова полицията да бъде оставена да си свърши работата.

 

Относно парите, които се разпределят за общините, министър-председателят бе категоричен, че това са пари за неотложни разходи, поискани от кметовете на населените места. “Искаме да задържим хората в регионите. Обновяваме канализация, строим обредни домове, спортни площадки, санираме училища. В Ябланово никога не е имало вода, сега има водоснабдяване. Село Гьоврен нямаше асфалтирана улица, сега две улици се асфалтираха”, каза Борисов.

 

Премиерът бе категоричен, че държавата е стабилна. “Безработицата пада. 11 000 души работят по това да вкараме всички деца в училищата. Ако обществото не ни подкрепи, няма да успеем. Има деца, които трябва да са пети клас, а не знаят азбуката, не познават цветовете. Трябва да си дадем сметка – или всеки един от нас ще дава от заплата си за издръжката на тези хора, или с воля трябва да накараме децата да учат и да работят. Не са само роми, има и българи”, посочи Бойко Борисов. Той бе категоричен, че ще се вдигнат доходите на хората в страната. “Само за 2 месеца, по време на служебното правителство, приходните агенции събраха със сто милиона по-малко”, изтъкна той.

 

Балканите от 13 години за първи път влязоха като приоритет на Европейската комисия. “Чуха ни и в Триест. В Белинския процес бяхме включени. Гърция и Румъния не бяха включени. И всички наши предложения бяха включени. Надявам се да приемат и предложението ни за подпомагане на държавите, които ще влизат. Много правителства искаха да подпишат Договора за добросъседство с Македония. След като го подписахме в рамките на минути Юнкер, Могерини, европейски и световни лидери излязоха с поздравление. Трябва да използваме георграфското си разположение да направим важни инфраструктурни проекти. На 6-ти септември подписваме договор с Ципрас, през октомври подписваме важни договори със Сърбия и Румъния”, обясни Борисов.

 

Председателят на ГЕРБ изтъкна пред младежите от партията, че България води политика на добросъседство. “Имаме нулев натиск на българо-турската граница. Помните ли “костинбродската” атака срещу ГЕРБ в Харманли и Овча купел преди изборите? Защо са тези провокации по време на избори? И този въпрос, който най-много плашеше българите, го решихме по най-добрия начин”, подчерта Бойко Борисов.

 

Министър-председателят заяви пред присъстващите над 250 младежи, че ГЕРБ дава реална възможност на младите хора да получат достъп до управление.  “Колкото по-близко сме до хората, толкова по-добре за партията и за държавата. Ако ни е съхранила нещо, това е обновяването на партията и подобряването на политиките. Постоянно идеите и приоритетите ни се подобряват. Продължаваме да правим това, което правим добре”, обясни Борисов. Премиерът отговори на всички въпроси, които му бяха зададени от младежите от ГЕРБ. Те се интересуваха от “Цанков камък”, от инфраструктурните проекти в страната, от Газовия хъб “Балкан”.

 

 

 

 

< Назад