20.10.2014

Бойко Борисов: Продължаваме консултациите с Реформаторския блок, БСП, Патриотичния фронт и АБВ

„Продължаваме консултациите с четири партии. Това са Реформаторският блок, БСП, Патриотичният фронт и АБВ“.  Това заяви председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов след работна среща на ръководството на партията с избраните за народни представители, евродепутати, кметове, председатели на общински съвети на партията. Борисов уточни, че консултациите с четирите партии ще се проведат тази седмица.

Председателят на ГЕРБ допълни, че изборите са почти неизбежни, защото, ако има нещо по-лошо от правителство „на всяка цена“, това е правителство без принципи. „За съжаление, такива като БСП, СДС, НДСВ заминаха в историята именно поради погазване на принципи. Държавата е важна, но тя може да бъде управлявана само от стабилно, принципно правителство, което може да взима решения”, заяви Борисов.

Той посочи, че е „за“ единство на Реформаторския блок. „Длъжни сме с тях да се разберем, още повече, че техните лидери заявиха, че над 90% ни съвпадат програмите. Тогава не виждам някакви различия. Да не говорим по тема съдебна система, енергетика – там имаме общи виждания”, каза още Бойко Борисов и добави, че на досегашните преговори екипът на ГЕРБ се е справил много добре. „Аз съм склонен да приема, че това, което заявяват от Реформаторския блок, че така са се явили на избори, че, ако подписват всички поотделно, ще е достатъчно стабилно. Поотделно, заедно, това е детайл, който мен не ме притеснява. Те в публичното пространство достатъчно ясно са заявили какви са – сбор от партии, които са дясноцентристки, така че те за нас са най-приемливи като партньори“, допълни председателят на ГЕРБ.

Борисов посочи, че когато по програмите и детайлите е постигнат консенсус, с лидерите ще кажат кой ще бъде министър, кой заместник-министър, кой областен. „Всички сега малко популистко говорят, че никой не говорел за позиция. Те хората правят позицията, стига популизъм”, заяви Борисов.

„Програмите са ясни, те стоят на сайтовете на партиите, въпросът е кои хора могат  да изпълнят тези програми и да са съвместими и да могат да заработят като единен механизъм с останалите министри”, посочи Борисов.

По думите му това, което за Европа е голяма коалиция, за България е малка. „В случая между втората и третата е един депутат разлика. Ако БСП имаше 60 – 70 депутата, тогава може би нямаше да ми оставите възможност да маневрирам. Щеше да е нарисувана тази коалиция и никой нямаше да ни позволи от избирателите да не го направим. За съжаление, те паднаха толкова много, че вече това не е голямо. Заедно БСП и ГЕРБ имат 123, без Киро Добрев и Кадиев – 121. Още първият ден коалицията става невъзможна”, уточни председателят на ГЕРБ.

Той допълни, че е факт резултатът на втората и третата партия, които са по-ниски от резултатите на ГЕРБ и че мандат извън ГЕРБ много трудно би се реализирал. „Би могло третата партия да го реализира, ако могат да се съберат по някакъв начин. Има го, но нека да положим всички усилия дали ще можем да направим правителство, което все пак да се крепи на морални принципи”, заяви още Борисов. „ДПС имат време да си отчетат грешките, защото всички партии поставят като незаобиколим фактор кой, защо, как, техните назначения. Те трябва също да направят ревизия на тяхната политика. Те не бива да се държат извън властта, но не бива с този начин на мислене и поведение и тази практика, която имат в момента, е неприемлива – нито за нас, нито за БСП”, добави Борисов и посочи, че те имат време, както ГЕРБ, докато са били в опозиция, да станат приемливи за другите партии.

„Европа се управлява от ЕНП и ПЕС. Да преговаряме още веднъж с БСП, дори не за управление, а по теми, които бихме могли като безспорно отговорна лява партия, член на ПЕС, да поемат като ангажимент, също би било голям успех”, подчерта председателят на ГЕРБ. „Надявам се всички сте доволни от това, че в последната седмица всички политически партии, без една, се опитват да проявяват максимална политическа култура и толерантност и да извеждат разговорите на база политически тези и отговорът „не” си е нормален отговор”, коментира още Борисов. По думите му не е честно през няколко месеца на президента Плевнелиев да му се вменява дълг да прави служебно правителство и да носи отговорността на политическите партии. „ Затова политическите партии сме и длъжни да излезем от кризата и да намерим решение”, посочи Борисов.

Председателят на ГЕРБ заяви, че ще присъства на преговори тогава, когато има подготвено коалиционно споразумение. „Ако има детайли по него или компромис, който преговорният екип не е готов или оторизиран да направи“, уточни Борисов.  Той допълни, че в понеделник другата седмица отново ще се съберат представителите на ГЕРБ, „когато до голяма степен имаме изчистено с кой можем да управляваме“.  „Така че до тогава поне за партията трябва да имаме изчистена концепция – дали ще предложа правителство на малцинство. Явно е, че само с ГЕРБ не може да стане, защото тогава само подкрепа на ДПС ще имаме, което е неприемливо. Разбира се, не мога да говоря от името на другите партии”, посочи председателят на  ГЕРБ.

< Назад