20.02.2021

Бойко Борисов: С изграждането на обходния път на Бургас ще се изведе трафикът от центъра на града

Работи се изключително активно по строителството на северния обход на Бургас, за да има транзитен път от магистрала „Тракия" за Слънчев бряг и още през лятото да се пусне едното платно за движение. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който посети на място строежа на трасето. Премиерът изтъкна, че с изграждането на участъка ще се изнесе целия транзитен трафик, ще се избегнат задръстванията в Бургас и по този начин ще се намали и замърсяването на въздуха. Министър-председателят подчерта и важността на изграждащото се трасе по отношение и на туризма. „Въпреки, че имаше много отчуждителни процедури, обжалвания и екологични изисквания, хората ще видят колко удобно ще се пътува и всичко това ще бъде в тяхна полза", отбеляза премиерът Борисов.

Северният обходен път на Бургас е с дължина 4,7 км ще изнесе транзитния трафик, идващ от Варна по път І-9 и продължаващ на юг по път І-6 София - Бургас и автомагистрала „Тракия" извън центъра на града. По този начин ще се повиши безопасността на движение за пътуващите от Западна и Северна България като се избягва влизането в Бургас. Инвестицията е за близо 57 млн. лв., а средствата са от републиканския бюджет. Срокът за изпълнение на обекта е 18 месеца.

Пътят ще започва при 230-ти км на път I-9 Сарафово - Бургас, непосредствено след Атанасовското езеро и ще завършва при 493-ти км на първокласния път при селскостопанския надлез. Отсечката ще бъде с две платна, разделени със средна разделителна ивица, с по две ленти за движение в посока и банкети, както и локални платна. Връзката на новото трасе със съществуващата пътна мрежа ще се осъществява чрез 4 пътни възли.

< Назад