25.04.2016

Бойко Борисов: Въпреки ударите на популистите, ежедневно трябва да разясняваме политиките на ЕНП

За нас е признание, че Срещата на кампанийните мениджъри на Европейската народна партия (ЕНП) се провежда в България и за мен е чест да бъда Ваш домакин. С тези думи министър-председателят и председател на ГЕРБ Бойко Борисов приветства над 50 представители на партии-членки на ЕНП, чийто форум се провежда в София. Премиерът поздрави присъстващите и от името на председателя на ЕНП Жозеф Дол и генералният секретар на ЕНП Антонио Лиопез. Борисов призова гостите на столицата да разгледат новите музеи, площади и подобрения в София. „Само преди няколко години ги нямаше. Благодарение на ГЕРБ, на европейската солидарност и европейските фондове те днес са факт“, подчерта Бойко Борисов.

Българският премиер посочи, че ЕНП върши огромна работа, но въпреки това понася огромни щети. Според Борисов, въпреки ударите на псевдопатриоти и популисти, ежедневно трябва да се обяснява и разяснява всяка една политика, която води ЕНП. „Трябва да се определи основната посока, чрез която прагматичната политика на ЕНП да стигне до всички хора. Най-хубавото нещо е демокрацията, и когато тя е подложена под ударите на държави, в които има диктат и е ограничено свободата на словото и на печата, трябва да можем да го обясним на гражданите. За нас единственият възможен начин е истината и показването на това, което правим, за да може хората да го съпоставят“, обясни Бойко Борисов. Той даде пример с гръцката партия „Сириза“. „Сириза“ набираше мощност в нашата съседна държава, говорейки как ще се вдигат пенсии и заплати. Само година и половина по-късно нито едно от тези неща не е факт“, заяви Борисов.

Пред представителите на ЕНП, министър-председателят на България разказа за днешната му среща с българските превозвачи и с българските туроператори. „Знаете, че гръцките фермери всяка година от десетилетие, без никакво основание затварят граничните ни пунктове по един безобразен начин. Нашите превозвачи не само търпят финансови загуби. Унижението, което понасят българските превозвачи - да живеят по-този начин три-четири дни докато ги пропуснат, е повече от факт. Благодарен съм, че днес показахме класа и доказахме, че европейската политика трябва да е над всичко. Съгласиха се да не блокират границата. Надявам се догодина гръцките фермери да не постъпят така, както правеха в последните десет години. Това би било голяма обида за толерантната българска нация“, категоричен бе Бойко Борисов. По думите му, отговорът на Еврокомисията, че това е работа между България и Гърция, е крайно безотговорен, защото блокадата на една европейска граница е въпрос от голямо значение.

Не построихме ограда с Гърция, както много други направиха в Европа помежду си, защото сме съседи и приятели, обясни премиерът. „Надявам се да изпълнят шенгенските си ангажименти и поетия на Европейския съвет ангажимент за затваряне на Балканския път. Трудно е да се обяснява на българите, защо над 700 млн. евро се изсипаха в Гърция за справяне с бежанската криза, а за България - 6 милиона, при положение, че границите на двете държави с Турция са еднакви. България полага много усилия да докаже, че е достойна шенгенска граница. Колкото и да ни е трудно, се справяме“, заяви Бойко Борисов. Той посочи, че много европейски държави се поддават на ударите на популизма. „Ако не сме гъвкави и бързи като представители на ЕНП, всяка грешка се наказва. Предложих решение на Европейския съвет още миналата година, но трябваше поне още 10 съвета да се проведат, 3-4 от тях извънредни срещи, за да вземат това решение, което аз предложих. Днес бежанците са много повече, а решението бе простичко. Предложих да затворим всички граници, а отворени остават само ГКПП-тата. Да им се осигури прехрана и човешко съществуване“, посочи българският премиер. Той акцентира, че тогава, когато половин Европа не иска да приема бежанци, всичко се концентрира само в Германия, Австрия, Швеция. „Социалните системи на най-развитите европейски държави вече прегряват, защото заплащането на месечната издръжка на един бежанец е много повече от пенсията на един български пенсионер например. Получава се рязко разминаване между желаното и реалното. Въпреки че канцлерът Меркел ще остане в историята от последните десет години като най-добре справящия се политик – дори там, в една изключително подредена държава, възникна напрежение“, каза Бойко Борисов.

Според премиера релокацията не може да е задължителна. „Никой насила не можем да задържим в България, в Русия или в Полша. Като не искат да седят в България – какво трябва да направим. Не можем насила да ги затворим. Искат да стигнат до Швеция, Германия или Австрия. Не искат в Унгария, Чехия, Полша“, посочи Борисов.

Почти навсякъде управляващите партии в Европа са от ЕНП, затова ние понасяме най-голяма щета, обясни Бойко Борисов. Според него е важно да се обяснява на хората, че парите, които Европа дава на Турция, не са за турската държава, а за изграждане на бежански лагери. „Поставих на колегите на Съвета въпроса да изградим зони за сигурност близо до сирийската граница. Тогава едва ли не с присмех се прие това мое предложение. Кое е по-естествено, ако има война някъде, да помогнем на хората, да им се осигури от НАТО зона за сигурност? Едно е да се върнеш от 3000 км, едно е да се върнеш от 30. Това съм предложил и разбрах, че вече може да се приеме, но загубихме една година и това са хиляди човешки съдби, тръгнали към Европа. Най-важното е да предлагаме решения, да водим прагматична политика, да съумявате да комуникирате с обществото и да обясняваме защо е така“, подчерта българският министър-председател.

Бойко Борисов заяви, че за него е много трудно да обяснява на българския народ защо „Южен Поток“ е неизгоден, а „Северен поток“ 2 е изгоден. „Какъвто и комуникатор да си, много е трудно да го обясниш. Брюксел трябва да знае, че в държавите, които сме поставени под напрежение по дадена тема, нашите комуникатори и ние трябва да можем да го обясним на хората. Защо за „Шел“ това е добро, за „Булгаргаз“  - не е. Опитвам се да го обяснявам, но негативното отношение към въпроса е факт“, каза премиерът.

Според Борисов лидерите на партии-членки на Европейската народна партия трябва да бъдат в помощ на правителствата си и на ЕНП. „Когато обясняваме нещо, то трябва да стъпва на логични решения, иначе порастват популистките партии. Трудно е обикновеният човек да разбере какви са Маастрихстките критерии. На тези, които започват да говорят, че трябва да вдигнем дефицитите– да им напомня, че има 3 % праг и 60% на външния дълг. Много държави имат над 60% дълг и много над 3% дефицит. Всеки премиер спазва прага от 3% дефицит. Спазваме Маастрихстките критерии - след като са преценили, че това е критичното съотношение, просто трябва да ги спазваме. Трябва да направим така, че нашите правителства да имат аргументи да взимат правилни решения“, категоричен бе българският премиер.

 

„Безспорно ако говориш, че ще се махнат субсидиите, ще се намали броят на депутатите – това звучи добре. Но ако се махнат субсидиите, партиите стават подвластни на бизнеса - той ще е този, който определя политиките. Когато се приемат едни решения, трябва да се представят пред обществото единият и другият вариант“, каза още Бойко Борисов.

 

 

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов приветства провеждането на форуми, свързани с кампанийните мениджъри на ЕНП. „Трябва да бъдем градивни, заедно да се противопоставим на популизма. Появата на партии като „Подемос“ и „Сириза“ поставят нови предизвикателства пред всички системни партии и пред ЕНП“, обясни Цветанов. Според него, ЕНП като най-голямата политическа формация в Европейския парламент, се натоварва с най-големите отговорности, но въпреки това популистките течения получават определен стимул. „Те печелят гласове чрез популистки изказвания, но не могат да решават проблемите на хората“, подчерта Цветанов.

Той изрази задоволството си от резултата на ГЕРБ на европейските избори и подчерта ролята на проведената централизирана кампания на ЕНП през 2014 г. „Днес повече от всякога се нуждаем да бъдем заедно и да взимаме тежките и непопулярни решения. Така ще можем да очертаем новите перспективи и предизвикателства пред партиите-членки на ЕНП“, заяви Цветан Цветанов.

Зам.-председателят на ГЕРБ посочи, че партията неслучайно е домакин на тази конференция. „ГЕРБ има стремеж да бъдем първа политическа сила и да продължим европейският път за развитие на България, който е без алтернатива. Това правим, защитавайки европейските ценности“, обясни още Цветанов.

Зам.-председателят на ГЕРБ и кмет на София Йорданка Фандъкова заяви, че за нея е чест, че ГЕРБ е част от голямото европейско семейство. „Ако не общуваме с хората ежедневно, няма как да поискаме доверието им отново. За нас е важно да работим със сериозен екип  - да работим с правителството, с Парламентарната група, с нашите евродепутати, за да можем да представим нашата работа като един общ проект пред българските граждани“, обясни Фандъкова. Кметът на София подчерта, че в българската столица се правят проекти, които се дават за пример в Европейската комисия.

< Назад