21.05.2022

Борисов: Управляващите са поели ангажименти за Северна Македония,които не могат да изпълнят, и сега се крият зад президента

Управляващите са поели ангажименти за Република Северна Македония, които очевидно не могат да изпълнят и се чудят как да се скрият зад Радев. Това коментира при посещението си в Шумен председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. "Външен натиск". Кой ги натиска? Кажете им имената. И като имат имена и те натискат партньори или врагове, ние не можем да се ориентираме. Понеже са поели ангажименти, които явно не могат да изпълнят, сега панически се опитват да се скрият зад Радев", коментира Борисов.

Лидерът на ПП ГЕРБ остро разкритикува  управляващите, които по думите му говорят откровени лъжи. "От едната страна е Кирил Петков, който казва, че подкрепят бизнеса с 4,1 милиарда, от другата страна е отговорът на министъра на енергетиката, че е 1 милиарда. Три милиарда лъжа!", подчерта Борисов.

"За три секунди продадоха газа и засекретиха кои са фирмите. И "мълчанието на агнетата" - никой не попита кои са тези фирми. Къде са тези 1,2 милиарда за житото? Малко му се видя на Асен Василев тази лъжа и заяви: ние ще изнасяме житото на Украйна през Варна", каза той.

Борисов добави, че за пореден път искат да излъжат българските пенсионери, защото твърдят, че ще вдигнат пенсиите с 20%, а това не е вярно. "Добавката от 50 лв. се дава още от времето на ГЕРБ, а другите 6% са планирани и договорени от преди това. Реално те добавят 4%, които се опитват да ги представят като 20", заяви още лидерът на ГЕРБ.

"Те са много добри във взимането на заеми. Взимат по половин милиард на седмица без обяснения. Не вярвайте на Кирил Петков, че пенсиите ще се плащат с парите от спрени кражби. Такива не е имало. Пенсиите ще се плащат със заеми", предупреди Бойко Борисов.

Той каза още, че сегашните управляващи се страхуват панически. "Тази седмица парламентът дори осъмна с железни решетки. Страх ги е от хората. Страх ги е от нас, че можем да ги пометем истински", добави още той.
 
Борисов обясни, че с всеки изминал ден виждаме как държавата започва да прилича на пробито корито. Правителство, в което участва БСП, не може да е прозападно, категоричен бе Бойко Борисов.

По думите му правителството на Кирил Петков не се справя с ценовата криза. Мерките на кабинета са капан за следващите години, уточни Борисов.
Според него с всяка мярка на правителството се увеличава инфлацията. "Такава инфлация не е имало от 1997 г. насам. В нашите три правителства винаги сме я удържали между 0% и 3%. Дори сега да махнат ДДС, цената на хляба няма да се промени, защото суровините за производството на пшеницата поскъпнаха многократно. Ще обеднеем жестоко", допълни Бойко Борисов.

 Той попита риторично защо е сменен директорът на КЕВР? "За да не знаете с колко скача токът. Попитахме КЕВР на извънредно заседание на енергийната комисия  дали е вярно, че ЕРП-тата искат 200% увеличение. Не казват! Предложихме да гласуваме КЕВР да ни предоставят тази информация. Управляващите гласуваха „против“ това хората да разберат с колко още скочи тока", информира председателят на ПП ГЕРБ.
 
"Намираме се в Шумен - житницата на България. Какво стана със зърното? Къде са тези милиард и 200 милиона.Ако беше истина, че на година сме крали 8-10 млрд., за година трябваше да са спестили за магистралите. А те са взели 9 млрд. заеми. От началото на годината досега 2 млрд, добави Борисов. Една държава като тръгне само на компенсации и обещания, и да дойде някой много умен, оттатък Канада, на третата година ще трябва да върнем тези милиарди, които взеха заем. А кога ще платят на армията, на полицаите, пожарникарите? А учителите, лекарите", попита лидерът на ГЕРБ.

< Назад