24.01.2021

Бранимир Балачев, председател на групата на ГЕРБ в Общински съвет-Варна: С 3 млн. лева са повече парите за здравеопазване в бюджета за 2021 г.

В проектобюджета  на община Варна, за който предстои публично обсъждане, е предвидено най-голямо увеличение за образование, здравеопазване и социални дейности в тази тежка ситуация , в която беше поставена цялата страна, а и целият свят . Това са основните направления, които касаят гражданите на Варна. Заложени са 26 335 000 лева за здравеопазване в 2021 г. , като увеличението е с 2 617 000 лева спрямо предходната година, когато започна  пандемията с ковид .   Кметът на Варна Иван Портних и целия му екип обръщат изключително много внимание на функция „Здравеопазване”. Това каза в предаването „Позиция „ на радио Варна адв. Бранимир Балачев, председател на групата на ГЕРБ в ОбС и председател на комисията по финанси и бюджет. Той подчерта, че община Варна активно ще се включи в Националната програма за държавно и общинско здравеопазване в условията на коронавирус, която е с макрорамка от 180 млн. лева. Това допълнително ще увеличи  приходите в подкрепа както на медиците, така и на  здравните заведения. Тенденцията с подпомагането им  с нова апаратура и техника както беше м.г. с ДКЦ 5 например, е заложена и в проектобюджета за  2021., посочи Балачев. Продължава финансирането на лечебните заведения на територията на общината с капиталови трансфери в размер на 225 960 лв. Предвидени са помощи по решение на ОбС в размер на 460 000 лв., за лечение на граждани 153 806 лв., а заложените средства  за инвитро процедури  са 306 194 лв. Гарантирани са 16 общински програми за профилактика на заболявания на стойност 329 000 лева, осигурени са средства по КТД за работещите в общинското здравеопазване . Заложени са разходи за закупуване на лични предпазни средства, дезинфекционни препарати, диспенсъри, мобилни мивки и др.
Групата на ГЕРБ в ОбС ще подкрепи предложението за заем в размер на 80 млн. лева. С тези средства ще бъдат съфинансирани големи инфраструктурни проекти по оперативни програми на ЕС и за промяна на градската среда. Община Варна е финансово стабилна и  БАКР за пореден път потвърди нейния висок кредитен рейтинг. Добрата финансова кондиция е поддържана без увеличение на данъците и въпреки изпълнените три пакета от икономически мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса. Така че община Варна може да си позволи този заем,  с който да осигури свежи пари в проекти,  които са за по-добра среда за хората, а и в подкрепа на бизнеса, каза Балачев.

< Назад