20.09.2020

Цвета Караянчева и Костадин Димитров откриха „Народен събор Пловдив”

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и кметът от ГЕРБ на район „Тракия” Костадин Димитров дадоха официалния старт на петото издание на „Народен събор Пловдив” в парк „Лаута”.

„Днес Пловдив е сцена на дарования от цяла България, пъстра черга от гласове, мелодии, стъпки и шевици, въртележка от звуци и движения, звън на родопски чанове, кукерски маски, обреди, наричания, занаяти. Тази палитра от багри и ритми не може да остави никого равнодушен, защото е в кръвта ни, защото ни сплотява и ни държи за пояса”, заяви Цвета Караянчева пред участниците и гостите на събора. Тя благодари на кмета на район „Тракия“ Костадин Димитров за поканата да бъде гост на фестивала, а на всички участници пожела „На добър час”!

„Много съм развълнуван да чуя гайди и хубави гласове, всичко в мен танцува. Преди години бе трудно да минеш през „Лаута”, но успяхме с малки стъпки да направим така, че хората да използват парка за спорт, свободно време и почивка. А народният събор стана част от него”, каза кметът на район „Тракия” Костадин Димитров.

Заместник-кметът по култура на Община Пловдив Пламен Панов заяви, че е щастлив, че в рамките на една седмица председателят на НС гостува в града и има възможност да се убеди в разнообразието на богатия културен календар. „Народният събор е събитие, което традиционно вече е част от културния календар на града и носи своята голяма добавена стойност за културния живот, защото съхранява традициите, опазва корените, предоставя възможност за изява на десетки самодейни състави от цяла България”, заяви Пламен Панов.

На официалното откриване присъстваха организаторите от „Ясмина”, народният представител от ГЕРБ Атанас Ташков, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, районните кметове Костадин Язов и Георги Стаменов, общински съветници от партията.

< Назад