28.05.2017

Цветан Цветанов: България и Пловдив са модел на толерантност и стабилност

„Съвременна Европа има своите предизвикателства. Национализмът и популизмът,  родиха фалшивите новини, които имат за цел да повлияят върху нагласата на гражданите. За запазване на стабилността в Европа важна роля има трансконтиненталното сътрудничество и партньорството между Европейския съюз и Съединените щати“. Това заяви председателят на Парламентарната група на ПП ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов по време на работна среща на тема „Сигурност“, в която участваха американският конгресмен Робърт Адерхолд, експертът по Балканите д-р Стив Майер, съветникът по регионална политика на президентът на Сърбия Владимир Божович, народният представител и член на Парламентарните комисии по вътрешна политика и отбрана Пламен Нунев, политици, експерти по сигурността от България, Балканите, Европа и САЩ.

 

Дискусията бе в рамките на Балканската молитвена закуска, която се проведе в Пловдив през уикенда. Над 180 участници от 31 страни от четири континента си дадоха среща в града под тепетата, за да отправят своите послания за мир, благоденствие и просперитет на хората по света. Близо 90 бяха гостите от страните от Западните Балкани.

 

Цветан Цветанов посочи, че добрата перспектива за страните от този регион е членство в Европейския съюз и като пример посочи положителните промени в България и Румъния през 10-те години като част от  ЕС. Той анонсира, че през юни в Рига предстои среща на представители на националните парламенти на европейските страни и на Конгреса на САЩ.

 

„Тези срещи дават възможност да градим мостове в името на човешките ценности и демокрацията“,  категоричен бе председателят на Парламентарната група на ПП ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов.

 

„Заедно сме по-силни, отколкото всеки един поотделно. Заедно можем да преодоляваме трудностите, да противодействаме на тези, които искат да ни противопоставят, за да бъдем разделени. Нека работим така, че да живеем в един по-сигурен и по-добър свят“, заяви по-рано в приветствието си към участниците Цветан Цветанов и допълни: „България и Пловдив са модел на етническа толерантност, те са символ на това как можем заедно да живеем в разбирателство и взаимоуважение“.

 

„Пловдив е специален град. Град, който е с много дълга история. Град, който е бил централно място на седем цивилизации. Град,  в който има мащабно културно наплъстяване, но и емоционално-човешко натрупване. В Пловдив  от векове заедно живеят хора от много етноси и вероизповедения“, заяви от своя страна символичният домакин на срещата – кметът на Пловдив инж. Иван Тотев. Той допълни, че мотото, с който градът спечели домакинството на Европейска столица на културата през 2019 година е ЗАЕДНО. „Ние в Пловдив сме се научили да живеем заедно, знаем какво е да споделяш ценностите на другите, знаем как да намерим нещата, които ни събират“, каза още кметът Иван Тотев.

 

В Балканската молитвена закуска се включиха и участници в Американската молитвена закуска през различните години. Сред тях бяха бившият министър-председател Филип Димитров, народните представители Асен Агов, Петър Мутафчиев, бившият кмет на Пловдив Иван Чомаков, представители на еврейската, арменската, мюлюманската общности и общественици. Сред гостите бяха още министърът за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова и министърът на туризма Николина Ангелкова. Главни инициатори и организатори на форума са Мария Каназирска и Михаил Василев.

 

След работните срещи и дискусии участниците се запознаха с част от забележителностите на Пловдив. Те разгледаха уникалните мозайки в Малката базилика,  реставрирана с подкрепата на фондация „Америка за България”,  Археологическия и Исторически музеи, Римския стадион, първият арт квартал „Капана” и др.

< Назад