30.10.2017

Цветан Цветанов: Никога не сме коментирали, че можем да управляваме заедно с БСП

Медия: „Тази сутрин“, bTV

Водещ: Притеснен ли ви се стори Кирил Добрев, който ми беше на гости преди вас?

Цветан Цветанов: Разбира се. Чудеше се как да се обяснява за вътрешната си опозиция, за това, което имат като проблеми. И виждате как фокусира акцента върху ГЕРБ и върху управлението, което има днес. Страната днес е стабилна. Страната днес се управлява с едни много ясни приоритети. Имаме четиригодишна програма, имаме изпълнение на поети ангажименти. Виждате, че вече започнаха промените и в административната реформа. Вече имаме промени в законодателството, които са свързани със свидетелството за съдимост. И всичко това, което се прави с икономическия растеж, който по всяка вероятност към края на годината ще бъде около 3,9-4%. Това са…

Водещ: /…/ казвате „страната е стабилна“, но БСП все пак успя да ви разклати като че ли с корупционните скандали, с Хасково, с Габрово…

Цветан Цветанов: С кои корупционни скандали?

Водещ: С „Кумгейт“, с… между другото, това, което излезе и от Делян Добрев като информация. Важното в случая е дали те са успели да ви разклатят с конференцията, която се случи в събота, с Конгреса, за да излезете с остри думи в неделя.

Цветан Цветанов: Не. Просто този конгрес беше с една много ясна цел. Той нямаше отношение, свързано с управлението на ГЕРБ, а имаше отношение с това как да се неутрализира вътрешната опозиция и да се /…/

Водещ: Явно сте се ядосали на думите на Корнелия Нинова – така ли…

Цветан Цветанов: /…/

Водещ: … за да излезете толкова спешно и да говорите?

Цветан Цветанов: Когато излизаш и говориш неистини, когато клюкарстването и интригата ти е начин на алтернатива, трябва да излезеш и да кажеш, че стоп, това не може вече да продължава. Защото не може да казваш, че ще излезем от европейското председателство. Не може да казваш, че искаш да сложиш приоритети за европейското председателство, като те юни месец са утвърдени, защото има ротационно председателство на Триото Естония, България, Австрия. Това са 18 месеца, в които ще бъдем съпричастни към председателството, не само за тези шест месеца. Има много ясни методически указания. Има наръчник, който е изработен, който е предоставен. И всичко това, което… Излиза Сергей Станишев и казва: „Ние искаме да претендираме за тези приоритети, които трябва да бъдат заложени в Българското председателство“. Ама те са факт.

Водещ: Ама наистина ли ще правите регистър на фалшивите новини на БСП?

Цветан Цветанов: Разбира се, разбира се. Вярно ли беше това, че ще спират тока? Вие знаете, че имаше изказване на г-н Гечев, доколкото си спомням. Знаете ли това, което беше свързано с изваждането от председателството?

Водещ: Това са хипотези, предположения или може би заплахи, че ще се случат.

Цветан Цветанов: Това са начин, по който ти искаш да формираш мнение в обществото. Виждате, че цялата концентрация беше около НДК. Не минава председателството само в НДК. Председателството минава с ясните политики и приоритети, които са разписани.

Водещ: Защото казвате „клюки“ и казвате „клюки“, Кирил Добрев преди малко каза „Истина ли е разследването на ОЛАФ за магистралите или пък за обществените поръчки, което се води?“ /…/ конкретизира.

Цветан Цветанов: Не е истина, не е истина.

Водещ: Не е истина?

Цветан Цветанов: Не е истина, защото към настоящия момент има ли спрени фондове? Той може би хваща периода, в който те управляваха и когато спираха фондовете на база разследванията на ОЛАФ. „Проверка“ е съвсем различно от „разследване“, защото проверка… Действително те са хора, които могат да подават сигнали, и всеки един може да подава сигнали в съответните европейски институции и български институции. Когато се прави една проверка, това не означава, че ти си направил някакво нарушение. За мен е ясно едно: когато управлява БСП се спират еврофондовете. Когато управлява ГЕРБ имаме икономически растеж. Когато…

Водещ: Те пък казват „Спират фондовете, щото ГЕРБ преди това не са си свършили работата, и ги спират, и ние носим щетите от това“.

Цветан Цветанов: Чакайте, нека да припомним – ГЕРБ за първи път влезе в управление 2009 г. Фондовете бяха спрени в началото на 2009 г. и края на 2008 г. Когато ГЕРБ дойде на власт, ние успяхме да възстановим това доверие в Брюксел, успяхме да работим с Европейската комисия и по Механизма за сътрудничество, за да изпълняваме приоритети, които са съотносими към препоръките, които са дадени от Европейската комисия.

Водещ: Опитвали ли сте се да „опитомявате“ опозицията? Кирил Добрев каза, че дългата ви ръка се опитвала да опитомява опозицията в миналото, сега няма да се случи. Казахте за БСП, че е „дивашка опозиция“ сега.

Цветан Цветанов: Да, точно така, точно така. Тя е дива опозиция. Защото вие видяхте ли някъде да има нещо, което да бъде разумно, нещо, което да бъде конкурентно, нещо, което да бъде алтернатива на управлението?

Водещ: Извадиха алтернативен бюджет /…/

Цветан Цветанов: Какъв е този алтернативен бюджет? Защо не го извадиха този алтернативен бюджет 2014 г., когато оставиха държавата с 5,5 дефицит, с фалирала банка и със задължения, които трябваше след това да се плащат? Нека да си припомним, че 2014 г. финансовата година приключи с 5,5 дефицит. Банковата система беше пред голям колапс. Вие знаете, че минаха стрес тестовете в момента и банковата система е стабилна. Имаме икономически растеж. Имаме повече разходи, които ще направим за 2018 г. – с 2,5 милиарда.

Водещ: Добре, да не отваряме сега темата „КТБ“.

Цветан Цветанов: Ама не, това са важни неща.

Водещ: Вот на недоверие ще искат БСП заради това, че не се справяте с корупцията.

Цветан Цветанов: С удоволствие чакаме да водим този спор в българския парламент, защото там е мястото, където трябва да се води. И няма нищо укоримо в това, че опозицията иска да води тази политика по този начин, защото вот на недоверие е парламентарен подход. Това е нормалното и това е демократичното. Но когато ти говориш неистини ежедневно и когато ти искаш да си разчистиш вътрешните проблеми, които имаш в партията с опозицията, защото те се разграничиха от много хора, които са били част от БСП – това, първото, което е, е обидно за тези избиратели. Но няма да допуснем пък някой да обижда нашите избиратели и нашите симпатизанти, нашите членове.

Водещ: Те са били част от БСП във време, обаче, в което БСП е вървяло все надолу като изборни резултати. /…/

Цветан Цветанов: А сега как върви БСП според вас? Имат ли управленски мандат? Нямат. Ще имат ли управленски мандат? Няма да имат.

Водещ: Постигнаха добър резултат на предишните избори, в сравнение с по-предишните…

Цветан Цветанов: Какъв добър резултат, какъв добър резултат постигнаха?

Водещ: В сравнение с по-предишните…

Цветан Цветанов: Само да ви кажа, че…

Водещ: Да не се връщаме толкова нататък.

Цветан Цветанов: … 2009 г. те имат по-добър резултат, отколкото сега. Тогава имат 960 000 гласа, сега имат 950 000 гласа.

Водещ: Е, но вие тогава спечелихте и с мандатите, които…

Цветан Цветанов: Ние винаги ще печелим…

Водещ: … дойдоха от мажоритарния вот.

Цветан Цветанов: … но не за това, че трябва да освободим държавата от модерното робство, за което говорят. Защото ние сме спечелили изборите демократично и ние сме спечелили изборите 2009 г., когато те са управлявали и когато те променяха законодателството, по което ние участвахме в изборите. От тази гледна точка…

Водещ: И което ви донесе много мандати от мажоритарните представители.

Цветан Цветанов: Ние имаме ли вина за това нещо?

Водещ: Не, не, разбира се. Мая Манолова.

Цветан Цветанов: Така е преценено, така са го направили. 2014 г. те отново промениха законодателството. Ние участвахме в изборите, европейските, 2014 г., спечелихме ги с 11% разлика. И знаете, че откакто смениха Сергей Станишев, той отиде в ПЕС и ПЕС продължава да губи вече осезаемо. И във Франция социалдемократите ги няма, и в Австрия социалдемократите ги няма, и в Германия социалдемократите ги няма. И видяха, че с лидерство като ПЕС и Сергей Станишев, който излиза… и той говори вчера на техния конгрес… Извинявайте, но той досега, на всичките тези политически форуми, които е организирал, най-високото политическо присъствие е бил министър-председателят на България Бойко Борисов. Може ли да имаме подобно отношение? Просто ние се възмущаваме от начина, по който те подхождат, за да ни извадят от устрема, който имаме за предстоящото председателство.

Водещ: Извадиха ли ви от вашата зона на комфорт БСП и с кое точно – с това, че искат вот на недоверие, курс към предсрочни избори, или думите на Корнелия Нинова – това „да се освободи държавата и народът от веригите на една партия, която употребява и се възпроизвежда“? Кое предизвика този спешен отговор от страна на ГЕРБ?

Цветан Цветанов: За партията гласуваха в продължение на над 10 години по над 1 милион български избиратели на всеки едни избори. Смятате ли, че по този начин трябва да обиждаш този електорат? Смятате ли, че по този начин трябва да обиждаш една партия, която демократично е печелила изборите на база с качествените хора, които е предлагала в местното управление, в парламента и в изпълнителната власт, защото българските граждани са тези, които преценяват. И тук съм съгласен с това, което каза Кирил Добрев, че действително българските граждани са тези, които могат да преценят коя е алтернативата, но те не дадоха тази алтернатива да бъде БСП, защото те нямат този потенциал. Те винаги са се проваляли във всяко едно управление. Може ли БСП да говорят за борба с корупцията? Нека да погледнем от тази гледна точка. И вие казахте преди малко…

Водещ: Таблиците носите ли ги?

Цветан Цветанов: Разбира се, защото вие казахте „Дали я носите и дали ще я покажете?“.

Водещ: Сигурен бях, че ще я донесете.

Цветан Цветанов: Виждате кога е управлявала БСП, какъв е бил индексът на корупция и кога е управлявала ГЕРБ. И нека да припомня, че най-ниските нива в борбата за тези 20 години е, когато всъщност бяхме обвинявани в полицейщина. И нека да погледна, че когато Орешарски управляваше, тогава всъщност се видя, че корупцията беше в най-високите си параметри от всичките години досега. И вторият голям показател…

Водещ: И тъй като Кирил Добрев попита за…

Цветан Цветанов: … е 1999-2000 г. – 34%.

Водещ: Центърът за изследване на демокрацията.

Цветан Цветанов: Центърът за изследване на демокрацията, където методиката не я определяме ние.

Водещ: Ама не сте я смачкали тая корупция все още.

Цветан Цветанов: Разбира се, че… след управление на БСП виждате за какви нива става на въпрос. Ние говорим за нива 39%. В момента говорим за 24%.

Водещ: 29 или 39%?

Цветан Цветанов: 39% е натискът…

Водещ: 39% е било 2014 г.

Цветан Цветанов: … а 29% е корупционното действие, което е осъществено. А виждате какви са нивата 2010-2011 г. Виждате, че имаме много рязък спад…

Водещ: И при вас има леко покачване – 22%, накрая. Има ли такова?

Цветан Цветанов: 22% е тук, 2016 г., но това е, след като идваме на власт след управлението на БСП. Това са реалностите. Оттук нататък хората са тези, които преценяват. И когато демократично се провеждат изборите, защо трябва да виниш, че една партия управлява? В Бавария…

Водещ: Добре, хвалите се с това нещо…

Цветан Цветанов: Момент, само да кажа. В Бавария от 1945-1946 г. управляват само ХСС – това проблем ли е? Най-успешната провинция в Германия.

Водещ: Е, да не се сравняваме с Бавария, мисля, че има доста хляб да изядем, докато стигнем до там.

Цветан Цветанов: Не, не, говоря за тези обвинения, които се казват, че една партия /…/

Водещ: Говорим за обществените поръчки. Кирил Добрев пита за обществените поръчки, за ОЛАФ, за магистралите. Но пита и още нещо – дали е фалшива новина разследването на бТВ от снощи…

Цветан Цветанов: Само… Защо не му зададохте един въпрос на Кирил Добрев…

Водещ: Трябва, няма да ни стигне времето. Разследването…

Цветан Цветанов: Не, не, не, на Кирил Добрев защо не му зададохте въпрос какво се случи с магистралите, които те проведоха. Защото знаете какво говореха те.

Водещ: Милион…

Цветан Цветанов: Те говореха през цялото време за това как ще направят магистралите и /…/

Водещ: 1,6 милиона шефът на ВМА тогава и настоящ здравен министър Николай Петров, проф. Петров, с пари, които отиват към фирми на неговата дъщеря, на съпруга, на мъжа, с който тя живее – Руслана Петрова, Явор Цонев, и различните поръчки, които са отишли там. Това реално е зетят на проф. Петров, тъй като те нямат сключен брак. Е, как се дава обществена поръчка на фирма, която няма Булстат, в нарушение на законодателството?

Цветан Цветанов: Това е в период, в който г-н Петров е бил шеф на ВМА. Само да кажа, че когато се определяше персоналния състав и на Министерския съвет, специално за сферата здравеопазване, искахме да заложим на професионалист и на доказано име, което може действително да създаде по-добра среда за работа и същевременно да има политики, които да съответстват на това, което сме заложили в нашата /…/

Водещ: Това професионално ли ви се струва?

Цветан Цветанов: Разбира се, че това, което в момента се показва, и това, което видяхме и във вчерашните новини… Ние ще направи действително едно заседание, ще обсъдим, ще се запознаем с всички факти, защото разбрахме, че прокуратурата по тази информация е сезирана и тя се е произнесла с отказ за образуване на наказателно производство.

Водещ: Е това пък как ви се струва, когато прокуратурата отказва да се занимава с това?

Цветан Цветанов: Все пак ние в момента виждаме една схема, една диаграма, която може да бъде много добре възприета и да бъде постигнат съответния успех. Но разбира се, че има компетентни органи. Това е българската прокуратура, която може да създаде обвинение, и същевременно има български съд, който може да прецени.

Водещ: Не, не, не, това не е схема – това е схема, която сме направили ние. А има одитен доклад, който казва, че фирмите са избрани без Булстат, че те се намират на един и същ адрес.

Цветан Цветанов: ОК, на база този одитен доклад прокуратурата се е произнесла с отказ за образуване на производство. Разберете, че ние не можем…

Водещ: Ама защото той в момента е министър или защо?

Цветан Цветанов: Не, не, не. Защо? Когато си министър, нямаш абсолютно никаква защита пред закона.

Водещ: Така е.

Цветан Цветанов: От тази гледна точка, прокуратурата е преценила, че на тези данни и факти, които е разполагала към тогавашния момент, е имало отказ. Оттук нататък не смятам, че ние трябва да се възприемаме като разследваща полиция или разследващия прокурор.

Водещ: Да, но то това е по-притеснителното. Ако прокуратурата го смята за нещо безобидно, за нещо нормално или пък за /…/

Цветан Цветанов: Не сме запознати в детайли и не бих могъл да коментирам.

Водещ: Искали ли сте обяснения до този момент от проф. Петров?

Цветан Цветанов: Материалът беше от вчера, така че от тази гледна точка… Имало е разговори, доколкото знам, между колеги, които са коментирали с г-н Петров – той е казал, че това не отговаря на истината и че той няма абсолютно никакви притеснения, защото прокуратурата е отказала да направи съответно разследване.

Водещ: А редно ли е 1,6 милиона да стигат чрез фирми, които нямат Булстат, до хора, които след това се оказват близки до теб, членове на твоето семейство?

Цветан Цветанов: Законът е спазен. Тук вече можем да говорим за моралната страна. Това е единственото, около което можем да вървим. Оттук нататък аз не бих могъл да се произнасям компетентно по едно разследване, което тепърва може би ще предстои, или това, което казах преди малко – има отказ от прокуратурата.

Водещ: А това уронва ли престижа на правителството? ГЕРБ ще реагира ли, ако става въпрос само за моралната част?

Цветан Цветанов: ГЕРБ е доказала, че е безкомпромисна към всеки ден, който е нарушил закона, и от тази гледна точка, нямаме абсолютно никакви притеснения. И то това е силата на една партия, не да търсиш враговете си с партиен билет в партията, а просто да имаш политика, която да бъде с еднакъв аршин за абсолютно всички – дали са твои, дали са чужди, няма абсолютно никакво значение. И точно това…

Водещ: Ето, Бойко Борисов казва, че неговото семейство дори е пострадало от това, че той самият смята, че не трябва да има подобни обвързаности.

Цветан Цветанов: Разбира се, разбира се.

Водещ: Вашето семейство страда ли от…

Цветан Цветанов: Разбира се, разбира се.

Водещ: … това да не бъде назначавано на държавни позиции?

Цветан Цветанов: По същия начин. Да. Моята съпруга работи в държавния сектор, обаче отпреди 25 години. Да е жива и здрава, да се надяваме, че ще се пенсионира след някоя друга година.

Водещ: Да се надяваме, че ще получава достойна пенсия пък…

Цветан Цветанов: Ами, всичко зависи от икономическия растеж, всичко зависи от това, което правим в държавата. И аз съм убеден, че тези приоритети, които в момента са заложени, и това увеличение на доходите на българските граждани, макар и поетапно, но знаем, че това вече ще бъде системен подход… Знаете, че края на мандата ще бъдем с около 650 минимална работна заплата и 1500 средна работна заплата, при брутен вътрешен продукт 120 милиарда лева.

Водещ: На финала, тъй като попитахме и Кирил Добрев за интервюто, което Корнелия Нинова дава 2016 г. – „Бихме управлявали с ГЕРБ, ако сме първа политическа сила“ – политическа реалност отпреди година и нещо – вие бихте ли направили…

Цветан Цветанов: Отговорите на Кирил Добрев бяха много объркващи, защото той първо казваше, че това е казано много отдавна, сега ситуацията е такава, а след три години тя може да бъде променена.

Водещ: Значи след три години и вие може да управлявате заедно, така ли?

Цветан Цветанов: Искам много ясно да бъде: ние никога не сме разглеждали тази тема в нашата партия. Ако те са разглеждал като възможност да се домогнат до властта с някакъв такъв пирует, ние не го правим. Ние никога не сме поемали ангажимент и никога не сме коментирали, че можем да управляваме заедно с БСП. От тази гледна точка, дори вчера на пресконференцията и при Изпълнителната комисия с премиера, когато обсъждахме темите, ние стигнахме до извода, че трябва да излезем с политическо решение на нашия предстоящ конгрес на 26 ноември, където за заявим категорично, че с БСП няма никога да правим коалиция, за да освободим и опозицията в БСП, и самото БСП от това да им бъде тема на разговор и да бъде приоритет.

Водещ: Не казвайте „никога“, че нищо не е ясно какво ще стане след три години наистина.

Цветан Цветанов: В тази ситуация, в която се намираме, и с това поведение, което има БСП, вие смятате ли, че те могат да бъдат национално отговорна партия? Защото когато имаме приоритет председателство, ние заложихме много ясен знак. Ние казахме: „Господа, вие сте най-голямата парламентарна група, която е опозиция в българския парламент. Предложете председателя си на вашата партия за председател на Народното събрание“. Това не е за да може да бъде опитомен…

Водещ: Те тогава видяха номер в това или капан, или /…/

Цветан Цветанов: Не, това не е опитомяване. Това всъщност е национално отговорно поведение, защото председателят на българския парламент предлага на председателки съвет седмичната програма, по която да се движи законодателната програма на парламента.

Водещ: Добре, благодарим на г-н Цветан Цветанов. Очакваме в най-скоро време…

Цветан Цветанов: Това не смятате ли, че е един инструмент и за опозицията?

Водещ: Ангажирате ли се със срок по темата със здравния министър? Кога ГЕРБ ще излезе с позиция?

Цветан Цветанов: Ще имаме позиция предполагам съвсем скоро и тези дни ще правим точно това.

Водещ: Добре, след няколко дни ще направим това.

Цветан Цветанов: Благодаря и аз.

 

< Назад