16.10.2018

Цветан Цветанов посети центъра за инвазивна кардиология в МБАЛ – Смолян

Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов посети наскоро открития център за инвазивна кардиология в МБАЛ - Смолян. Той бе посрещнат от изпълнителния директор на областната болница д-р Марин Даракчиев, от депутата от ГЕРБ-Смолян и председател на здравната Комисия д-р Даниела Дариткова, от д-р Красимир Събев – депутат и работещ в отделението за интензивно лечение, и от областния управител Недялко Славов.

Цветанов подчерта, че за Смолян е голямо богатство да имат двама депутати, които са действащи лекари. „Радвам се, че толкова сериозен авторитет в средите на здравеопазването като д-р Дариткова успява да постига този баланс и консенсус с всички политически сили, когато се дебатират теми от здравеопазването. Имате уникален шанс с двама депутати, които са действащи доктори. Те знаят какви са проблемите и как да се решават“, посочи зам.-председателят на ГЕРБ.

Началникът на кардиологичното отделение д-р Нина Шехова представи новооткрития център пред гостите си. „Искам да благодаря на държавата и на вас за това, което се направи за смолянската болница. Ние много дълго мечтаехме и много страдахме от липсата на инвазивна кардиология. Вечно превозвахме пациентите с остър коронарен синдром до други болници, но вече имаме над 390 човека, които на място се спасяват и не се инвалидизират. Изключително много благодаря на д-р Дариткова, която продължава и в момента да помага“, заяви д-р Шехова.

Центърът за инвазивна кардиология работи от три месеца и половина. Ангиографът в него е закупен с целева субсидия на стойност 1 000 000 лв., предоставена от Министерството на здравеопазването. От своя бюджет болницата отдели близо 257 хиляди лева за реконструкция на помещенията. Стационарът се състои от четири стаи за болни преди процедурата и за наблюдение след това. Залата, където се извършват интервенциите, е с необходимата защита срещу йонизиращи лъчения.

МБАЛ – Смолян има вече подписан договор със РЗОК, манипулациите се извършват по клинична пътека и са напълно безплатни за пациентите.

 

< Назад