08.02.2018

Цветан Цветанов проведе работна среща с конгресмена от щата Илинойс Питър Роскъм

В рамките на работното си посещение във Вашингтон (САЩ), председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов разговаря с конгресмена от щата Илинойс Питър Роскъм. Двамата се срещнаха в сградата на американския Конгрес във Вашингтон. Цветанов и Роскъм обсъдиха аспекти на регионалната сигурност през призмата на българското председателство на Съвета на Европейския съюз и специфичните заплахи за региона. Конгресменът е съпредседател на 20-членната двупартийна Комисия за демократично партньорство към Камарата на представителите на американския Конгрес, развиваща интерпарламентарни отношения с държави от Балканския регион. Цветанов информира американската страна за приоритетите на европредседателството и по специално за основния такъв – очертаването на ясна европейска перспектива пред Западните Балкани. Питър Роскъм изказа специално задоволство от вчерашната новина от Брюксел за включването на тези приоритети в Стратегията за Западните Балкани.

Конгресмен Роскъм сподели задоволството си от възможността да бъде проведена подобна среща, както и от факта, че на територията на неговия избирателен район живеят много българи. Цветан Цветанов изрази надежда, че неговият колега ще задълбочи сътрудничеството с българската диаспора в Илинойс, в насока разширяване на българската културна среда в Средния Запад на САЩ. Двете страни изразиха увереност, че в бъдеще ще бъдат проведени конкретни съвместни събития за популяризиране на българската култура и традиции.

По-късно през деня Цветан Цветанов проведе срещи с ръководители на вашингтонския офис на Американския еврейски комитет, както и с главния изпълнителен директор на Международната асоциация на полицейските началници —IACP Винсент Талучи. IACP е най-старата правоохранителна професионална организация в света, създадена е през 1893 г. и от тогава до днес е базирана в Александрия (Вирджиния).

По време на срещата в IACP Цветан Цветанов представи предстоящото парламентарно измерение на българското европредседателство. Беше припомнено и доброто сътрудничество с българските правоохранителни органи през годините. Цветанов отправи покана към Винсент Талучи и неговия заместник Терънс Кънингам да посетят България в удобно за тях време. Американската страна изказа благодарност за доброто сътрудничество до този момент и изрази убеденост, че тези контакти ще продължат и в бъдеще.

Цветан Цветанов е във Вашингтон за молитвената закуска при президента на САЩ Доналд Тръмп.

< Назад