20.07.2016

Цветан Цветанов проведе работни срещи в Кнесета на Израел

Във втория ден от работното си посещение в Израел председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание Цветан Цветанов проведе редица работни срещи в Кнесета на Израел. Цветанов е в Йерусалим, където участва в Конференция за борба с тероризма.

По време на среща с депутата от Кнесета Майкъл Орен, двамата обсъдиха ситуацията в региона на Близкия Изток. Орен е депутат от Комисията за външни работи и отбрана, Комисия за Конституция, правов ред и правосъдие и Комисия по имиграция. Цветанов и Орен дискутираха необходимостта от промяна на законодателството, за да бъде осигурено адекватно противодействие на тероризма. Израелският депутат запозна Цветанов с приетите наскоро законодателни промени в уредбата, касаеща противодействието на тероризма. Като председател на Комисията по вътрешна сигурност Цветанов запозна израелския си колега с процеса, който тече в момента в България за приемане на антитерористично законодателство. Цветанов отправи покана към Майкъл Орен и депутати от Кнесета посетят България, за да участват в кръгла маса относно законодателствата на страните от ЕС и Израел, за да може заедно да се възползваме от добрите практики и при възможност да оптимизираме нашия закон между първо и второ четене.

Орен изказа пред Цветан Цветанов специални благодарности към българските институции за приключилото разследване на терористичния атентат на летището в Сарафово и внесения обвинителен акт. Депутата от Кнесета оцени високо взаимодействието между България и Израел както на парламентарно ниво по отношение на работата на групите за приятелство между двете страни в Кнесета и в Народното събрание, така и на по отношение на засилващите се отношения между правителствата на държавите.

По-късно Цветан Цветанов разговаря за обстановката в Близкия Изток и в Европа с председателя на Комисията за външни работи и отбрана в Кнесета Ави Дихтер. Дихтер е и бивш министър на вътрешната сигурност, на отбраната и запаса и бивш началник на Службата за обща сигурност на Израел (Шабак). Израелският депутат отбеляза, че от последното идване на Цветан Цветанов в Израел през 2012 г, има страхотна промяна в региона и акцент върху Близкия изток вече привлича вниманието на цял свят. Ави Дихтер даде изключително висока оценка за разследването на терористичния акт в Сарафово и подчерта, че е впечатлен от работата на българските служби и институции. Дихтер подчерта, че все повече общия интерес трябва да ни обединява за по-добра координация и обмяна на информация, която да бъде анализирана изпреварващо, за да се предотвратяват терористични актове.

В края на деня председателят на Парламентарната група на ГЕРБ проведе работна среща и с председателя на Групата за приятелство Израел-България в Кнесета  Ейтан Броши. Броши даде изключително висока оценка на резултатите от посещението, което е направил в България през месец март заедно с представители на Кнесета. Председателят на Групата за приятелство Израел-България подчерта, че двете страни трябва да продължат да насърчават развитието на двустранните отношение със същия интензитет. Броши посочи като приоритетни сфери на сътрудничество туризма, земеделието, сигурността, образованието и здравеопазването, както и увеличаването на стокообмена и двустранните инвестиции.

< Назад