10.10.2017

Цветан Цветанов се срещна с директора на Eвропол Роб Уейнрайт

Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов проведе работна среща с директора на Европол Роб Уейнрайт късно снощи. Двамата разговаряха в Брюксел в рамките на заседанието на Съвместната група за парламентарен контрол на дейността на Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на правоприлагането.

По време на разговора беше обсъден проектът за Програмен документ на Европол за периода 2018-2020 г. Сред основните задачи в стратегията е насочването на сътрудничеството на Европол с трети държави, като се оптимизира партньорската мрежа оперативно и стратегически. Директор Уейнрайт заяви, че се цели също укрепване на ролята на Европол като предпочитана платформа на международно сътрудничество в областта на правоприлагането срещу заплахи за сигурността на ЕС. В програмния документ ще бъде записано още, че Европол ще засили сътрудничеството си с Европейската комисия и Европейската служба за външна дейност, за да се осигури необходимия обмен на стратегическа информация и анализ на заплахите с външно и вътрешно измерение.

По време на разговора Цветан Цветанов информира Роб Уейнрайт, че Западните Балкани ще бъдат един от основните приоритети по време на българското председателство на Съвета на ЕС. От своя страна Уейнрайт заяви, че Западните Балкани ще останат регион от особено значение за Европол. В тази посока службата ще продължи на подкрепя регионалните инициативи в Западните Балкани, като тези дейности ще допълват и засилват оперативното сътрудничество на Европол в тази част на Стария континент.

< Назад