14.07.2016

Цветан Цветанов се срещна с водещи американски и европейски политици във Вашингтон (САЩ)

През втория ден от работното си посещение в САЩ заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов проведе редица от срещи с представители на американските и европейските политически среди. Цветанов е във Вашингтон, където ще участва в традиционния годишен трансатлантически обмен между Международния републикански институт, Института "Хъдсън" и Центъра "Вилфрид Мартенс". Тазгодишната конференция е посветена на предстоящите президентски избори в САЩ и възможните политики на бъдещата американска администрация.

По време на срещата с президента на Международния републикански институт посланик Марк Грийн, Цветанов обсъди различни аспекти на актуалната ситуация около президентските избори в България и в САЩ. Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ запозна американската страна със ситуацията в Югоизточна Европа и ролята на България като стабилизиращ фактор на Балканите. Бяха обсъдени различни аспекти на глобалната и регионалната сигурност като беше обърнато специално внимание на бежанския поток от Близкия Изток към Европа и други специфични аспекти на това явление. Двете страни определиха като отлично сътрудничеството между ГЕРБ и Международния републикански институт като беше препотвърдена готовността за продължаване и задълбочаване на досегашното сътрудничество чрез нови национални и регионални инициативи.

По-късно през деня Цветан Цветанов се срещна с генералния секретар на Европейската народна партия (ЕНП) Антонио Лопес. Двамата обсъдиха ситуацията след референдума във Великобритания за напускане на ЕС, както и възможните последствия от БРЕКЗИТ по отношение на европейската политика. Двете страни се обединиха около мнението, че системните европейски партии и най-вече тези от семейството на ЕНП са гарант за силен Европейски съюз. Цветанов запозна Лопес с подготовката на ГЕРБ за предстоящите президентски избори в България като обърна особено внимание на важността им за бъдещото европейско развитие на България. По този повод Цветанов информира подробно Антонио Лопес с постиженията на правителството по различните секторни политики. Допълнително бяха обсъдени конкретни въпроси на двустранното сътрудничество между ГЕРБ и ЕНП, както и въпроси, касаещи регионалната сигурност. Антонио Лопес обеща да се включи с активна подкрепа на кандидат-президентската кампания на ГЕРБ през есента, за да допринесе със своя личен авторитет за успешен резултат на кампанията.

В рамките на конференцията Цветан Цветанов също проведе множество политически срещи. По време на разговор с бившия министър-председател на Словакия и настоящ президент на Центъра за европейски изследвания "Вилфрид Мартенс" Микулаш Зуринда, двамата изразиха задоволство от нивата на сътрудничество между двете организации. Цветанов запозна своя колега с хода на подготовката на кампанията по президентските избори, подчертавайки важността им. Допълнително беше представена политиката на правителството в различни сектори - икономика, външна политика и сигурност и противодействие на корупцията. Зуринда заяви, че Центъра за европейски изследвания "Вилфрид Мартенс" има желание и възможност за осъществяване на поредица от обучения по горепосочените теми в България. Беше договорено задълбочаване на сътрудничеството между Центъра "Вилфрид Мартенс" и ГЕРБ с провеждането на конкретни мероприятия в България през периода 2016 - 2017 г.

Утре срещите на Цветан Цветанов във Вашингтон продължават.

< Назад