11.05.2018

Цветан Цветанов ще присъства на церемонията по откриването на паметна плоча в местността „Главан“ край Брезник на 11 май

Председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов ще присъства на 11 май 2018 г. (петък) на откриването на паметна плоча в местността „Главан“ край Брезник. Плочата е в чест на всички български евреи, полагали принудителен робски труд в пясъчната кариера в „Главан“ в периода 1941 – 1944 година. В 13.05 часа Цветанов ще изнесе встъпителна реч.

Инициативата е на Организацията на евреите в България „Шалом“ и е част от Националната програма за отбелязване на 75 години от спасяването на българските евреи от изпращане в лагерите на смъртта и почитане на паметта на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и гр. Пирот, депортирани в нацистките лагери. Полагането на робски труд в еврейските трудови дружини, които включват трудовите групи, е известно на световната общественост и се оценява като една от най-жестоките репресивни мерки по Закона за защита на нацията.

< Назад