05.05.2019

Цветан Цветанов в Баните: Дългосрочните политики могат да стимулират инвестициите в отдалечените места

Дългосрочните политики могат да стимулират инвестициите в отдалечените места. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов на форум за туризма, който се провежда по случай празника на гр. Баните и минералната вода днес.

Домакин на кръглата маса маса „Туристически район Родопи – балнеология и екотуризъм“ е кметът на общината Милен Белчев. В нея участие взе министърът на туризма Николина Ангелкова, кметът на Велинград Костадин Коев - председател на УС на ОУТР „Родопи“, областният координатор на ГЕРБ Николай Мелемов, кандидатът за евродепутат Марин Захариев, областният управител на Смолян Недялко Славов.

Цветанов разказа за спомена си от миналата година, когато при посещението му в Баните центърът е бил строителна площадка, а сега площадът е напълно обновен, красив и подреден. Той подчерта, че благодарение на политиката на правителството с премиер Бойко Борисов страната ни е успяла да се възползва в максимална степен от европейската солидарност. „Благодарение на по-високите приходи в бюджета пък ежегодно се отделят средства за инфраструктурни обекти в българските общини. Именно с подкрепа от Министерския съвет е изцяло обновено и облагородено площадното пространство на Баните в момента и днес ще бъде прерязана лентата му“, уточни зам.-председателят на ГЕРБ.

„Когато се намираме в Баните, трябва да акцентираме върху възможността да се развива балнеолечението и спа туризмът и да се търсят правилните политики, за да се защитят тези малки населени места. Демографската криза в Баните е проблем. Имаме само две училища, едното от които е защитено. Дългосрочните политики са начинът тези хора от Баните, които работят навън, да могат да се върнат заедно с представителите на бизнеса и да потърсят в родното си място развитие“, допълни Цветанов.

Министър Ангелкова подчерта, че община Баните е част от седемте балнео и спа дестинации, които вече популяризира Министерството на туризма. „Общината е част от деветте културно-исторически дестинации, които са много успешни. Стартирани са и проекти за насърчаване на здравен туризъм, също възможност за развитие в Баните. Благодарение на правителството на Бойко Борисов във втория му мандат, когато беше създадено самостоятелно Министерство на туризма, имаме ръст от 31% на чуждестранните туристи. Миналата година над 9,2 милиона са били чуждестранни туристи в България. Имаме ръст на приходите от туризъм с 34%, за миналата година 8,4млрд. лв. са приходите от туризъм. Имаме рекорд по отношение на реализираните нощувки в местата за настаняване над 10 легла. Статистиката и Евростат отчитат 27 милиона нощувки, което показва, че секторът наистина е ключов за развитието на българската икономика“,  подчерта Ангелкова и допълни, че основен приоритет на правителството е намаляването на административната тежест и в областта на туризма с последните промени в закона са отпаднали 19 документа в различните направления.

< Назад