19.07.2016

Цветанов се срещна със Села Йехаксел, директор на Отдела по разузнаване към Съвета за сигурност към премиера Натаняху

Ситуацията в Близкия Изток, потенциалните заплахи и предизвикателствата пред Европейския съюз (ЕС) и Израел бяха сред основните теми по време на среща на Цветан Цветанов, председателя на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред със Села Йехаксел, директор на Отдела по разузнаване в Бюрото за борба с тероризма към Съвета за сигурност към премиера Натаняху. Двамата разговаряха в рамките на Конференцията за борба с тероризма, която се провежда от 18-ти до 21-ви юли в Йерусалим. По време на срещата Йехаскел предаде специални благодарности от премиера Натаняху към българския премиер Бойко Борисов,  правителството и прокуратурата за приключилото разследване и внесения обвинителен акт срещу участниците в терористичния атентат на летището в Сарафово. Директорът на отдела по разузнаване лично благодари на Цветан Цветанов в качеството му на бивш вицепремиер и министър на вътрешните работи за бързата реакция и координацията между българските и израелските служби след атентата, както и за личната му ангажираност за бързото разследване на случая. Цветанов също благодари за партньорството на израелските служби и подчерта, че България оценява високо  доверието на Израел.

Цветан Цветанов е в Йерусалим, където участва в Конференцията за борба с тероризма. Сред основните теми, които ще бъдат дискутирани са тенденции  и оценка на ситуацията в Близкия Изток, синхронизация между агенциите и оперативната стратегия в Израел за борбата с тероризма, предизвикателствата пред ЕС и Израел в борбата с тероризма на собствена територия и обзор на израелското законодателство за борба с тероризма и съдебните процеси по обвинения в тероризъм на практика.

В утрешния ден председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов продължава участието си в Международната конференция за борба с тероризма. Цветанов ще проведе и редица работни срещи в Кнесета на Израел

 

< Назад