28.08.2015

Цветомир Паунов: Надяваме се на политическа битка с аргументи

Медия: вестник „Монитор“

- Г-н Паунов, поставихте си амбициозни цели за местния вот. Как ще постигнете изборна победа?

- От една страна, с добрата организация. Ние като политическа партия винаги сме били пример за добра организация не само в период на предизборна кампания. Това при нас е систематичен процес. От друга страна, ние имаме видимите резултати, които управлението на ГЕРБ постигна с досегашните кметове от нашата партия, както и решенията на общинските ни съветници. Смятам, че това е показателно. Вече може да се направи сравнение между населените места, където управлява ГЕРБ, и населените места, където нашите представители не са във властта.

- Към какви резултати ще се стремите на 25 октомври? Какво ще считате за победа и какво за загуба?

- Към момента ние имаме 1601 общински съветници. Нашата цел е след 25 октомври те да бъдат поне със сто повече. Към момента имаме 14 кметове на областни градове. Нашата цел е те да бъдат между 16 и 18. Имаме общо 94-ма кметове на общини – целта ни е да станат над сто. Целта ни е да увеличим присъствието си в местната власт – и по отношение на общинските съветници, и по отношение на общини, в които до този момент не сме имали кмет от ГЕРБ. Нашата цел е да имаме градоначалници не само в по-малките общини, но и в големи областни градове. Като пример мога да дам Разград, Търговище, Шумен – това са областни градове, в които не сме имали кмет, но смятам, че имаме потенциал да постигнем успех. Поставили сме си като цел и отново да спечелим в областните градове от Северозападна България – Видин, Враца, Монтана. Прицелили сме се и в общини от Кърджали, Велинград, Брацигово. Сигурен съм, че сегашните градоначалници на ГЕРБ, които отново ще се явят на избори, ще запазят своите места, защото те доказаха, че могат да работят добре.

- Има градове, в които отсега се очертава трудна битка, и други, в които вече се виждате като победители?

- Ние приемаме предизборната кампания като една, защото за нас всяко населено място е важно и проблемите на всяко едно населено място са важни. Ние не ги делим на големи и малки. За нас е важно ГЕРБ да има присъствие и успех във всяко едно населено място. За съжаление през последните години се наложи една порочна практика за използването за воденето на компроматна война от страна на нашите опоненти. Надявам се, че на тези избори нашите опоненти ще покажат зряла политическа култура и да не се използват подобни похвати. Дано политическата битка бъде въз основа на аргументи. Ако очакваме проблем или тежка кампания – това е по-скоро свързано с възможността за негативни кампании срещу нашите кандидати.

- Как ще отговорите вие на компроматната вой­на?

- Точно с аргументи – с примери какво сме направили по време на управлението на ГЕРБ. Ще заложим и на срещи лице в лице с избирателите. Това е подход, който ние използваме още от първото явяване на ГЕРБ на избори през 2007 година. Това при нас е начин на работа. Ние подобни срещи и събития правим не само по време на кампания. Това е един постоянен процес, който се случва всеки ден пред годината.

- Какъв е основният ви коз пред опонентите?

- Основният ни коз са реализираните политики в местната власт – те са видими, буквално могат да се пипнат и покажат. Това дава гаранция за реализиране на бъдещи политики, които ще се случат в рамките на едно следващо управление. Много години ние само слушахме какво ще се направи, но за съжаление не бяхме виждали отчет на направеното. Аз мога да дам един обобщен пример със София. Градът през последните 3-4 години се разви много усилено като най-големия град и като столица. Тя вече може да се сравнява с големите европейски столици по начина, по които изглежда, и по начина, по който е организирана.

Софиянци може би забравиха как изглеждаше столицата преди малко повече от 10 години – с дупките по основните пътни артерии, с боклука. Вие виждате, че тези проблеми вече са решени. Това дава възможност при следващ мандат да започне подобрение на инфраструктурата и в кварталите – подобряването на междублоковите улици и всичко останало, което касае развитието на града. Може би е малко известен факт, че допреди няколко години все още имаше квартали без канализация – например определени части от “Надежда”. Канализацията, която сега се подмени на Руски паметник, беше поставена преди повече 80-90 години и оттогава не беше пипана.

- Поставихте ли вече задачите си пред местните структури и какво очаквате от тях до 25 октомври?

- Очакваме една позитивна кампания и срещи с хората. Резултатите ще дойдат впоследствие. Когато водиш една позитивна кампания и когато решаваш проблемите на хората, това нещо води до съответния добър резултат. С колегите от цялата страна постоянно търсим възможност за решаването на най-малкия проблем, за който са ги потърсили хората. Всеки има нужда от съдействие и обикновено първият човек, към когото се обръща, е кметът на общината или кметът на района.

- Ако трябва да направите профил на кандидат-кметовете на ГЕРБ, как бихте ги описали?

- Успешни кметове, хора, които имат визия за развитие на тяхната община. Инициативни хора, технократи, които имат дългосрочна визия, но мислят и за настоящето и за проблемите в момента.

- Доколко ще приемате резултатите от местните избори като лакмус за доверието, с което се ползва управлението в момента?

- Може би малко позабравен факт е, че след като през 2009 година ГЕРБ спечели първия си управленски мандат, на местните избори през 2011 година се получи един прецедент в най-новата политическа история. В много малко европейски държави по средата на мандата на едно управление управляващата партия печели местните избори. Това и в социологическата, и в политическата наука винаги е давано като показателен пример за отношението към управляващата партия и към нейната работа. Аз съм убеден, че този добър резултат ще се повтори и сега, въпреки че конфигурацията на правителството е друга. Аз вярвам, че българските избиратели си дават ясна представа и оценка. Надявам се, че българските граждани ще упражнят правото си на глас и ще бъдат активни гласоподаватели. Да не забравяме, че има и референдум, който също е възможност за изразяване на гражданска позиция.

- Вече споменахте сложната правителствена конфигурация. Тази ситуация пречи ли ви на работата за местните избори и притеснявате ли се да не избухнат конфликти?

- Не, не смятам. В национален план ние имаме стабилно правителство. След парламентарните избори най-лошият вариант за България беше да не се състави кабинет. Примерите за това са най-ярки с нашите съседни държави. Нес­табилността в Гърция, Турция и Македония трябва да ни послужи като пример, за да можем да взимаме отговорни решения. По отношение на местната власт всяка една политическа формация е в правото си да вземе своето решение за начина, по който ще участва на местните избори. Ние сме взели нашето преди 4 месеца – за самостоятелно явяване. В същото време ние се съобразяваме с предложенията на няколко от нашите общински структури за подкрепа на кандидати от други партии. Те обаче са от партии, които са в полюса център-дясно и партии, членове на ЕНП. Мога да дам пример с община Марица, където за втори път ще подкрепим Димитър Иванов, който е от БЗНС на Петя Ставрева. Има още 7-8 места, където може би ще вземем подобни решения.

- Планирате ли вече как ще стартирате кампанията си?

- Официално ще стартираме на 25 септември. Всеки ден по график ще има посещение в областен град вечер. На това мероприятие ще бъдат представени кандидатите. През деня ще се правят и мероприятия в съответната област. На 13 септември в зала “Арена Армеец” ще направим едно национално мероприятие на ПП ГЕРБ, на което ще представим кандидатите ни за кметове на общини. А цялостната визия и концепция за агитационните ни материали ще бъде представена, когато вече е в завършен вид.

< Назад