03.09.2019

Цветомир Паунов: Очаквам ГЕРБ да запази своите позиции в общините, в които има кметове

Медия: Радио „Фокус“

Цветомир Паунов, административен секретар на ГЕРБ и областен координатор на ГЕРБ-София в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: ГЕРБ спазиха традицията и първи се регистрираха за местните избори, след дни наред дежурство на активисти на партията. Какви са червените линии за партията пред издигането на кандидати за кметове и общински съветници? Въпросът е към Цветомир Паунов, административен секретар на ГЕРБ. Г-н Паунов, най-напред да ви попитам на какво се дължи вашето упорство пред всеки избори да спазвате тази традиция първи да се регистрирате? Да дежурите денонощно, дни наред, за да запазите това първо място?

Цветомир Паунов: Традициите са хубаво нещо и ние си спомняме 2007 г., когато беше първото участие на ГЕРБ в избори. Това бяха изборите за членове на Европейския парламент, когато по инициатива на младежката организация се роди тази идея и оттогава по тяхно желание и, разбира се, и с наша подкрепа ние спазваме тази традиция, защото през годините доказахме, че това не само че е символично ние първи да се регистрираме в Централната избирателна комисия (ЦИК), но и това показва дори и административна готовност за подготовката на партията за предстоящите местни избори. Защото местните избори освен като кампания, послания, кандидати и тяхното представяне по време на кампанията, те са много тежки от гледна точка на административната част, защото след излизането на решението на ЦИК ние трябва да направим регистрация в 265 общини за участие, след което трябва да направим регистрация на близо 9 000 кандидати в цялата страна. Така че това също така говори за готовност и организационна стабилност в партията и в това отношение.

Водещ: Значи, зад дежурството преди регистрацията се крие амбицията за послание за готовност, стабилност и отстояване на традициите, а не толкова на поверие и поличба за късмет?

Цветомир Паунов: Не, разбира се. Пак напомням, че това е традиция от 2007 г., която е също така и свързана освен с желание да се регистрираме първи, също така и с ясна визия за това, че партията се намира в много добра организационна подготовка.

Водещ: Г-н Паунов, казахте, че 9 000 са кандидатите, които предстои да регистрирате. Какви са червените линии пред партията пред издигането на тези кандидати? Какво не бихте допуснали, с какво не бихте направили компромис? Срещу какво няма да отстъпите?

Цветомир Паунов: Аз се радвам, тъй като миналата седмица в рамките на пет дни ние, членовете на Изпълнителната комисия, проведохме работни срещи в централата на партията с досега действащите кметове, общинските ръководители, областните координатори на всичките 265 общини. Това, което прави впечатление, коментирайки проектолистите и номинациите, които са направени за кметове на общини, кметове на населените места, е, че вследствие на номинационните събрания самите структури по места са дали възможност за широко участие на хора, които не са членове на партията, в листите за общински съветници – на т. нар. гражданска квота. На хора, които имат свой авторитет в общините, които те представляват. От друга страна, което е съвсем нормален процес, с течение на времето и на годините по един или друг начин определени лица, било то се уморяват, изхабяват или искат да търсят други предизвикателства, и на тяхно място ще има обновление, което си е нормален и естествен процес. Ако говорим за някакви червени линии и по-дълбоки демаркационни линии, аз смятам, че ние няма да допуснем компромис с очакванията на хората за това, кой кандидат според тях не се е справил добре през изминалия мандат. И там, където има нерешени дълбоки проблеми, които са засягали не само добра работа от страна на досега действащия кмет, но и от волята и от работата на хората, които са били в общинския съвет, именно с подобни констатации ние не бихме допуснали компромис. И там, където ще има нови лица, и като кандидати за кметове, и като кандидати за общински съветници, те няма да бъдат кандидати, защото ние механично сме решили така или сме взели едно или друго решение в тази посока, а от гледна точка на това, че партията е необходимо да се обновява и там, където сме констатирали проблеми и несправяне на един или друг колега, е съвсем нормално, след като има по-добра алтернатива и има по-високи очаквания за развитието на даден регион или община, да се нанесат и необходимите корекции. И аз не виждам нищо драматично или нищо ново от това, което ГЕРБ е правила през годините. Така че това не е прецедент в момента, което се случва и което ще се случи, след като излязат окончателните решения на Изпълнителната комисия за утвърждаване на кандидатите.

Водещ: Бихте ли ни дали малко информация в аванс по въпроса? Кметът на София Йорданка Фандъкова вече обяви, че ще се кандидатира за столицата. Обаче, какъв процент от досегашните кметове, съвсем общо, без детайли, какъв процент ще запази местата си и какъв процент се очертава да бъдат нови?

Цветомир Паунов: Позволете ми да не бъда точен в моя отговор поради две основни причини. Първата причина е, че до няколко дни предстои със софийските структури ние да коментираме номинациите, които са направени от тях. Както за кандидати за общински съветници, така и за кандидати за районни кметове. Тъй като ние направихме, изминахме целия процес с колегите от страната, но остана само в София да направим този разговор с колегите. И след това, разбира се, окончателното решение ще бъде на Изпълнителната комисия. Защото към момента след като няма и окончателно решение за утвърждаване на кандидатите, не е коректно да коментирам подобна тема, защото, каквото и да кажа, няма да бъде вярно и може да се създадат определени спекулации, след като не е факт.

Водещ: Това се отнася и за кметовете в страната, така ли? Не само за районните в София?

Цветомир Паунов: Но със сигурност, особено по отношение на участието в листите за общински съветници, ще има обновяване, включително и в листите за общински съветници в София. По отношение на кметовете в страната, пример мога да дам с Пловдив. Знаете, че вече официално Изпълнителната комисия утвърди Здравко Димитров като кандидат за кмет. Примерът в Русе, при сега действащия кмет от ГЕРБ Стоилов, имаме утвърдена номинация за госпожа Диана Иванова като кандидат за кмет. Същата е ситуацията в Хасково. Въпреки че ние от много време се разграничихме от кмета Добри Беливанов и това между другото е един от тези показатели, за който и вие споменахте. За тези разделителни линии от гледна точка на оценка и на критерии. Вие видяхте, че в момента, в който кметът Добри Беливанов още в началото на своя мандат показа, че в известна степен подменя вота на избирателите и не отговаря на техните очаквания за решаване на проблемите на Община Хасково, ние категорично се разграничихме от него и подобни случаи има и назад в политическата история на ГЕРБ и ние не се притесняваме от тях. Защото именно това ни отличава от останалите политически партии. Независимо дали говорим за участие в местната власт, или в изпълнителната власт. Примери има много, когато един или друг човек поради определени действия е компрометирал партията като цяло, ние сме взимали крайни решения в тази посока.

Водещ: Знаете, че се появиха през последните седмици и публикации, включително снимков материал, за големи къщи на различни ваши кметове. Тези кметове ще запазят ли позициите си? Ще ги кандидатирате ли?

Цветомир Паунов: Аз не искам да обвързвам понякога подобни материали или публикации с решенията, които ще се взимат от Изпълнителната комисия. Защото те все още не са факт тези решения и отново казвам, че в момента, ако ви отговоря или да, или не в тази посока, ще създадем спекулация по тази тема. Но това, което отговорно мога да заявя, е, че както новосформираната Етична комисия в партията работи много активно, разбира се, има доста сигнали, които са постъпили към нея, и се правят проверки по случая, също така има и достатъчно компетентни и авторитетни органи външни, които винаги могат да направят своето разследване или да изискат необходимата справка и документация, която е свързана с определени случаи. Така че към момента дори и за тези случаи не мога да бъда категоричен, какво ще е решението. Тъй като все още в момента, в който ние имаме утвърдени кандидати за кметове, ние вие съобщаваме и те стават достояние на медиите, на гражданите като цяло. Така че за конкретния случай ние все още нямаме решение.

Водещ: Г-н Паунов, може ли да се говори, че при избора на кандидати за кметове е повлиял и механизмът, макар и в минимална степен, на реваншизъм? Говори се, че някои от любимците на г-н Цветанов вече няма да бъдат кандидати за кметове. Така ли е?

Цветомир Паунов: Вижте, категорично заявявам, в ПП ГЕРБ нито се използва думата „реваншизъм“, нито има подобен подход или подобни действия преди определяне на кандидатите за кметове. Има кметове, които са кметове още и от 2007, 2011 г. Основната плоскост, върху която се стъпва, това е общественото мнение към тях, техните качества и това през годините какво те са направили за своята община. В партия ГЕРБ няма лобита, няма разделение на кметове и народни представители, на който и да е било по някакъв друг личностен или друг определящ признак освен качествата и морала и авторитета на всеки един от кандидатите.

Водещ: Какъв резултат очаквате на финала? Вие тръгвате амбициозно, ударно, първи, какъв резултат очаквате, за какво се борите?

Цветомир Паунов: Разбира се, всеки един от утвърдените до този момент кандидати и тези, които предстои да бъдат утвърдени, тръгват със самочувствието да спечелят тези избори. Защото знаят какви решения предлагат, знаят какво са направили до момента. Разбира се, там, където сме допускали грешки, защото това е съвсем нормално, смятам, че се дава много точна и ясна оценка за това какво не е направено до този момент и какво може да се направи. Така че в рамките на следващата кампания, която предстои, аз очаквам ГЕРБ да запази своите позиции в общините, в които до този момент има кметове, или там евентуално, където бихме могли да имаме определено отстъпление, да имаме общини, в които досега не сме имали кметове на ГЕРБ, но сега ще успеем да убедим избирателите и гражданите, че всъщност кандидатът на ГЕРБ е по-добрият, с по-добра визия за управление на общината от останалите кандидати

Водещ: Бихте ли дали няколко достатъчно категорични основания ГЕРБ да спечели тези избори?

Цветомир Паунов: ГЕРБ доказа през всичките тези години, че може да гарантира стабилност, че може да управлява добре, че има авторитета и доверието не само на евроатлантическите партньори, но и в лицето и на лидера на партия ГЕРБ и премиер Борисов страната ни се превърна в изключително важен и стабилен фактор не само в Европа, но и на Балканите, където все още определени политически процеси са много крехки и много нестабилни. И това е свързано не само с авторитета и работата на премиера Борисов и на правителството, но и на всички кметове и общински съветници, защото те доведоха до бързо развитие регионите, до привличане на инвестиции в отделните общини. И ако си спомняте, преди много години говорихме за региони с много голяма безработица и региони с много лоша инфраструктура и състояние на градската и жизнена среда като цяло. Това бяха региони като Шумен, Разград, Търговище, Силистра, Враца. С успешното управление на кметовете там ние показахме, че можем да се справяме и в много трудни ситуации и всичко това да бъде в интерес на гражданите от общините.

 

< Назад