29.03.2018

Д Е К Л А Р А Ц И Я НА ПГ НА ГЕРБ

УВАЖАЕМА Г-ЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,
УВАЖАЕМИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

 

Малката Католическа общност в България, от днес чества своята Пасха. Ние, католиците в нашето Отечество, сме носители на един изконен Завет, завещан ни от нашите предци, донесли Европа в България и България в Европа, още  когато тя е липсвала на географските карти, с които гениалния Рафаело изписва ватиканските палати. Сякаш още зари светлина и ни вдъхновява онзи огнен пламък, възпламенил сърцето на епископите Петър Парчевич и Петър-Богдан Бакшев, които напомнили на света, че има един героичен народ, жадуващ своята свещена свобода. Дръзнали да поведат своето малко паство за да лее кръв, която ще обагри  незаличимо и славно онази величава Чипровска  епопея, от която се навършват триста и петдесет години. Незабравими за историческата ни памет са и редицата католически болници, училища и колежи, които формират духовно, интелектуално и хуманно интелигенцията на нацията в годините след Освобождението.

Свидни са и свидетелствата на нашите Блажени мъченици, които в недалечното минало, гонени и репресирани, заедно с другите братя и сестри християни-православни, пожертваха живота си за вярата в Христа.

И в наши дни българите католици, живеещи в мир с всички, щедро даряват пословичните си трудолюбие, сили, духовност и обич за напредъка на Родината. Днес ние тържествуваме Христовата Пасха - преминаването на Спасителя през страданието и смъртта - триумфално и безвъзвратно от Живота към Възкресението. Нека тази възторжена радост озари и промени всички ни. И нека, с Божията помощ, възможно най-скоро, преодолели календарните несъответствия и човешките конфликти, да възпеем заедно победата на човечността и доброто, над тъмнината, фалша и страха!

 

 

< Назад