18.10.2020

Д-р Даниела Дариткова: Моля ви, хора, пазете лекарите и сестрите!

Председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова връчи днес най-голямата награда на Чиловата академия – „Проф. д-р Константин Чилов“. Неин носител е д-р Нина Сенкова – старши ординатор в Инфекциозно отделение в МБАЛ – Смолян.
В деня на 20-годишния юбилей на академията тя призова за аплодисменти към двете храбри инфекционистки, благодарение на които областта успешно се справя с Ковид-епидемията. Подчерта, че те работят абсолютно професионално, защото никой в инфекциозното отделение не се е заразил по време на работа.
„Това е показател, че не само даряват здраве и изписват здрави пациенти, но и пазят персонала. Изключително важно е всички ние да пазим себе си, за да бъдем полезни на пациентите. Моля ви, хора, пазете лекарите и сестрите, защото в тези трудни времена, за да бъдем полезни, трябва да бъдем здрави и в кондиция!“, подчерта д-р Дариткова.
Тя благодари на Районната лекарска колегия, част от която е и тя, за това, че поддържат традицията и отчете колко ценни във времето събития се отбелязват в Смолян.
„Днес, чествайки паметта на проф. д-р Константин Чилов, ние залагаме жалони за бъдещето, защото младите колеги, които днес наградихме, са бъдещето на медицината в Смолянска област, а защо не и на България“, изтъкна д-р Дариткова и призова колегите си да работят така, че населението на Смолянска област да се чувства сигурно и спокойно за здравето си.
„Пожелавам от сърце заедно, както досега, със сплотените усилия на работещите в болницата, в Регионалната здравна инспекция, в Районната здравноосигурителна каса да преминем през предизвикателството Ковид-19, да бъдем по-силни, по-подготвени и по-добри“, каза в заключение Д-р Дариткова, която е и председател на здравната комисия.
За лекар на годината на национално ниво и носител на Почетен знак бе обявена д-р Румяна Карагяурова, специалист инфекциозни болести, началник на Инфекциозно отделение в МБАЛ-Смолян. Наградата бе връчена от д-р Иван Маджаров, председател на Лекарския съюз.
На регионално ниво носители на почетния знак „Лекар на годината“ са д-р Сийка Чернева – Бичокова, специалист „Инфекциозни болести“, директор на дирекция “Надзор на заразните болести”  в РЗИ – Смолян, д-р Сергей Сиденко – завеждащ сектор „Болнична епидемиология“ в МБАЛ – Смолян, д-р Петя Кокудева – специалист „Вътрешни болести и гастроентерология“, началник на Вътрешно отделение и д-р Венцислав Проданов – специалист „Анестезиология и интензивно лечение“, вр.и.д. началник на ОАИЛ в смолянската болница.
Дванадететият председател на Лекарския съюз д-р Андрей Кехайов връчи на д-р Емилия Апостолова – дългогодишен председател на Районната лекарска колегия в Смолян, и на сегашния председател д-р Момчил Хубчев грамота и статуетка „Жар птица“, с пожелание да пазят етиката  и ценностите на професията.
Шест млади лекари, които специализират в смолянската болница и участват на първа линия в битката с Ковид-19, бяха наградени от д-р Марин Даракчиев, изпълнителен директор на МБАЛ – Смолян. Плакети и грамоти получиха д-р Юлиана Лазарова, д-р Юра Благоева, д-р Мария Чолакова, д-р Григор Лалов, д-р Атанас Петров. Наградени бяха и медицинските сестри от Инфекциозно отделене, които заедно с медиците са на първа линия.
На тържеството присътваха още зам.-областният управител Андриан Петров и зам.-кметът Марин Захариев.


< Назад