18.06.2021

Д-р Даниела Дариткова: „Реформата“ на служебния здравен министър е лобистка, има риск за пациентите и за бюджета на НЗОК

„Отчетът за първите 30 дни работа на служебния министър на здравеопазването създава впечатление за амбициозна активност. Вероятно заради комбинацията от медико-статистически данни и административно-нормативни промени не открих обаче информация за това дали ще бъде адаптиран здравният протокол за изборите към актуалната епидемична обстановка“, коментира  д-р Даниела Дариткова – водач на листата на ГЕРБ-СДС за Смолянска област.

`        По думите й Министерството на здравеопазването и целият кабинет демонстрират намерение за дългосрочно присъствие във властта, а организацията на изборите като основен ангажимент остава някъде встрани.

„Звучи похвално, че ще се създаде дирекция за правата на пациентите в министерството, но дали това не е прах в очите!? Предложените промени в медицинските стандарти на практика поставят в риск пациентите, защото се занижават изискванията по медицински специалности при лечебно-диагностичната дейност. Това ще промени нивата на компетентност в болниците и впоследствие ще се разшири кръгът клинични пътеки, които те изпълняват. В комбинация с намерението за отпадане на прогнозните бюджети, ще имаме нови рекорди на брой хоспитализации и пациентооборот. Тоест, ако тези промени се въведат, очаквам по-скоро обратен ефект - свръх хоспитализации за сметка на по-малко медицина в лечебните заведения“, категорична е д-р Дариткова.

Според нея, дори да се пренебрегне финансовият риск за приетия бюджет на НЗОК, подобна промяна в никакъв случай не гарантира по-добра медицинска помощ.

„Отново в неблагоприятна позиция ще са големите многопрофилни болници, които поддържат достатъчен персонал и апаратура, и в които се лекуват тежките случаи. Надявам се на критичен анализ на предложените промени от експертните съвети по различните специалности, защото трябва да бъдат защитени пациентите“, подчерта д-р Дариткова.

Според нея съмнение за лобизъм прави намерението за занижаване на изискванията за брой лекари със специалност в клиничните, микробиологичните и вирусологичните лаборатории.

„Големият проблем на българското болнично здравеопазване е фиксацията в оборот и финансови обеми, както и неефективният контрол на качеството. Убедена съм, че дискусията за реформа трябва да е за повече медицина в грижата за пациентите“, подчерта д-р Даниела Дариткова.

< Назад