21.09.2014

Д-р Даниела Дариткова: Реформата в здравеопазването не трябва да се прави по спешност

Медия: Радио "Фокус"- Смолян

Фокус: Д-р Дариткова, БСП – лява България направи обръщение до водачите от всички партии в Смолянска област за защита на детското отделение. Поводът за това е, че Министерството на здравеопазването от служебното правителство имат намерение да отнемат 300 хиляди лева, отпуснати за ремонт на детското отделение в Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Братан Шукеров” в Смолян. Какъв е вашият коментар?

Д-р Даниела Дариткова: Ако трябва да бъдем коректни призивът беше да се възстановят от МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” средствата, които са дадени за капиталови разходи, но поради факта, че няколко месеца не са използвани за ремонт на детското отделение и не е обявена обществена поръчка Министерството иска да си ги отнемат обратно. Ние, разбира се подкрепихме този призив, но тук трябва вече да е ясно кой е отговорен, защото от една страна трябва Министерството да даде пояснения защо се налага това обратно изземване на средства, които веднъж са заделени за капиталови разходи и за държавни болници и от друга страна, наистина ръководството на болницата трябва да обясни, защо не е съумяло в рамките на тези месеци да се обяви поръчката за ремонта на детско отделение. Ние наистина смятаме и това сме го показали в действие, че трябва да се поддържат болниците, които са гръбнака на здравеопазването в регионите, а именно областните болници. Бяха ремонтирани много отделения със средствата на Министерството на здравеопазването във времето на управлението на ПП ГЕРБ обещаните средства от министър Андреева при посещението през май месец наистина бяха отпуснати на болницата. От тук нататък въпросите трябва да са към служебния министър и към управителя на лечебното заведение. Надявам се, че те ще дадат обяснение. Категорично смятам, че условията, в които трябва да се лекуват децата в Смолянска област трябва да бъдат подобрени и ние ще продължим да работим в тази посока.

Фокус: Очертава ли се проблем с имунизациите както в областта, така и в страната?

Д-р Даниела Дариткова: Имаше много сериозен проблем с изпълнението на имунизационния календар. Поради несвоевременно свършена работа и ангажимент на правителството, което подаде оставка и конкретно смятам, че цялата отговорност е на министър Таня Андреева не бяха обявени поръчки за доставки на имунопрепарати и ваксини за задължителни имунизации за децата в България. В резултат на това, като се видя, че има дефицит на ваксини се предприе едно много интересно решение – просто се промени имунизационния календар, като вместо до сега използваната пет компонентна, т. н. петвалентна ваксина се премина към шествалентна ваксина, защото е имало някакво обещание и някакво намерение да се обяви обществена поръчка за доставка на такава ваксина. В ролята ми на практикуващ лекар, ние получихме указания да преустановим имунизациите на децата, родени след 1 юни 2014 година по стария имунизационен календар и да очакваме така дълго обещаваните шествалентни препарати. Обаче се оказа, че и такава ваксина няма доставена от Министерството на здравеопазването и служебното правителство и служебният министър трябваше да решат този проблем, защото се оказа един много сериозен луфт в имунопрофилактиката, който наистина е опасен за малките деца, тъй като в дните в първите месеци от живота, в които се правят ваксините защитават от много сериозни инфекциозни заболявания. Ние изчакахме решението на служебния министър, имунизационният календар беше променен и сега по възможност да се прави имунизация с четиривалентна ваксина, а ваксината вече я имаме налична и се възстанови имунизацията на бебетата след кратко прекъсване вече навършили два и три месеца. Това също смятам, че е решение, което за момента ще даде резултат, защото всъщност ще осигурим защита от най-сериозните заболявания – детски паралич, дифтерия, тетанус, коклюш, тава са основните компоненти на тези ваксини. Пневмококовата ваксина вече е налична и с нея продължаваме да имунизираме децата, но пък възниква проблем с имунизацията на шестгодишните, защото тази ваксина се използва именно в тази възраст и сега за шестгодишните няма препарати, с които ние да ги имунизираме и да правим реимунизация. Отново имаме проблеми с доставките на ваксината за туберкулоза. Тя се дава само в родилните домове, а това е български препарат. Аз работя от години и до сега не е било допускано такова разстояние, че да нямаме даже и български ваксини. Смятам, че това е наистина един много сериозен управленски гаф и аз искрено се надявам, че няма да има последствия от него. Ние, практикуващите лекари правим каквото можем, за да се справим с положението, но ангажимента на всяко управление след като е заявило, че детското здравеопазване е приоритет, на първо място не би трябвало да има такива сътресения. Отговорността си остава за тези, които са го допуснали.

Фокус:Коя е най-спешната реформа, която трябва да се направи в здравеопазването?

Д-р Даниела Дариткова: Реформата в здравеопазването не трябва да се прави по спешност. Тя трябва да бъде много добре обмислена, структурирана. Трябва да се постигне консенсус по стъпките, по които трябва да се реализира и да се провежда системно, защото няма как да се подобри една толкова чувствителна система само с едномоментен акт на промяна. Това е дългосрочен процес, който ще ангажира не само едно управление. В същото време влизайки в управлението след изборите на новия министър ще му се наложи много бързо, заедно с ръководството на НЗОК да предложи актуализация на бюджета на касата, защото това, което беше направено с актуализация с 225 милиона лева, като се изземват парите от Министерствата, не беше много адекватно. От една страна това не попълва дефицита на касата, а от друга страна повечето от Министерствата се оставят в абсолютно тежко финансово положение, така че това ще върви в комбинация с актуализация на държавния бюджет. Аз лично за себе си смятам, че най-вероятно и това е наложило Министерството на здравеопазването да иска средствата за капиталови разходи, защото и от Министерството на здравеопазването се иска да се заделят пари, за да може да се покрият дефицитите в бюджета на НЗОК, разбира се по-точна информация за това може да даде служебният министър. Спешни мерки ще се налагат в спешната помощ, ще се налага и кадрово да се решават проблемите на всички нива в системата. Ще се наложи да се променят взаимоотношенията между отделните нива в системата, защото според мен това е най-големия проблем. Липсата на връзка между първичната, специализираната болнична помощ, трудният път на пациента от поставянето на диагнозата до постигането на най-доброто лечение, това са все сериозни проблеми и искат сериозни решения, но са абсолютно необходими и аз смятам, че трябва да се търси един широк, обществен и политически експертен консенсус, за да може системата да стане такава, каквато отговаря най-много на потребностите на българите.

< Назад