17.01.2021

Д-р Даниела Дариткова: Трябва да работим заедно, за да разкрие Смолянска област целия си потенциал в туризма

Трябва да работим заедно, за да разкрие Смолянска област целия си потенциал в областта на туризма. За всеки конкретен проблем може да търсите нас, народните представители, за да го представим пред Министерството на туризма. Надявам се да продължим и с инфраструктурните проекти, защото беше направено много за подобряване на пътищата. Имаме още много планове и перспективи за следващите периоди, които се надявам заедно да реализираме. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова при срещата между туристическия бранш в региона и министъра на туризма Марияна Николова днес. Тя подчерта, че заболяемостта в Смолянско от коронавирус е много ниска, с много малък брой хоспитализирани, което дава допълнителна сигурност на туристите, които ще посетят областта този сезон. 

От своя страна вицепремиерът Николова съобщи, че правителството предприема редица инициативи, за да бъде облекчен секторът. „На редовното си заседание правителството реши да осигури допълнително 40 млн. лв., които са по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и до края на март тази мярка ще бъде обезпечена, за да запазим заетостта в туризма и транспорта - секторите, които са най-тежко пострадали в условията на пандемия“, посочи Николова. Тя обобщи, че мярката 60/40, която за туристическия бранш е 80/20, ще бъде продължена до месец септември, като по нея правителството е подпомогнало 1785 работодатели и самоосигуряващи се лица. Запазени са над 26 0000 работни места.

„По програмата за краткосрочна заетост през 2020 г. са запазени общо 24 500 работни места от компаниите в същите сектори. До средата на декември 2020 г. общо сме разпределили бюджет на 1700 фирми и самонаети лица, а платените средства са около 20,7 млн. лева“, уточни министърът. Тя изтъкна, че заедно с депутатите, местната власт, областната администрация трябва да се работи, за да се подобри съпътстващата инфраструктура и облика на курортите.

 

По време на срещата областният управител на Смолян Недялко Славов заяви, че е видима промяната в инфраструктурата, тъй като има изцяло обновени пътни връзки между отделните общински центрове и областния град.

„Стратегическият проект, който изпълняваме в момента, е ГКПП Рудозем-Ксанти. Прогнозирам неговото отваряне през тази година. Това, към което сме насочили усилията си, е разширяването на главния път между Смолян и Пловдив. Това е изключително важен и необходим проект и аз се надявам неговото стартиране да е бързо, а не следствие от увеличения трафик след отварянето на граничния пункт“, подчерта Славов. По думите му това е непосредствената задача, която регионалната власт в Смолян си е поставила за решаване.

На срещата присътваха още депутатът от ГЕРБ д-р Красимир Събев, кметът на Смолян Николай Мелемов, кметът на Чепеларе Боран Хаджиев и зам.-кметът на община Смолян Марин Захариев.

< Назад