29.01.2015

Данаил Кирилов: Докладът на ЕК ни дава шанс да отговорим на предизвикателствата

Медия: Радио „Фокус“

Данаил Кирилов, председател на Комисията по правни въпроси в Народното събрание, в интервю за „Това е България“ на Радио „Фокус“

Фокус: ЕК публикува анализа си на стъпките, предприети от България през последната година в областта на съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност по механизма за сътрудничество и проверка. Докладът показва, че предвид политическата несигурност в страната през изминалата година, напредъкът е бавен и са необходими допълнителни стъпки. Какви са политическите оценки за доклада? По темата ще разговаряме с Данаил Кирилов, председател на Комисията по правни въпроси в Народното събрание. Г-н Кирилов, има ли изненада в поредния доклад за напредъка на страната ни? 
Данаил Кирилов: Безспорно очаквахме по-тежък доклад. Действително, тонът, изказът е по-благоприятен от най-крайните очаквания. Считаме, че това се дължи на обстоятелството, че ни се дава една възможност, тоест оказва ни се доверието да довършим започнатото и да го довършим в правилна и успешна посока. 
Фокус: Казва ли, според Вас, този доклад нещо, което ние не знаем или по-точно казано, нещо, за което не си даваме сметка? 
Данаил Кирилов: Ние си знаем кривините, знаем проблемите. Бих казал, че в голяма степен знаем и решенията, като това не би следвало да бъде крайно и претенциозно. Да, ще търсим най-правилните решения, за да се постигнат мерките за целите, които са поставени за реформа в съдебната система. 
Фокус: Смятате ли, че препоръките, които са отправени към страната ни, в някаква степен са неизпълними или ги намирате за абсолютно реалистични? 
Данаил Кирилов: Аз не разсъждавам на тази плоскост. По-скоро бих казал, че сме длъжни да ги изпълним. Длъжни сме и то не само в режима на механизма за мониторинг и оценка. Длъжни сме , защото живеем в тази държава и защото държавата ни трябва да направи тази стъпка напред. Без това не може и смятам, че вече не само обществото, не само политиците – всички сме разбрали, че трябва да се извърши тази промяна. 
Фокус: Виждате ли в готовността, която беше артикулирана и от опозицията, готовност за следване на тези препоръки, отправени от страна на ЕК, шанс за обединение на политическите сили в парламента в частта съдебна реформа? 
Данаил Кирилов: Разчитаме на това и работим в посоката да създадем максимално благоприятни предпоставки, за да се постигне широк консенсус. Защото без консенсус, без съгласие не може да се постигне ефективна промяна. По тази причина гледаме да подхождаме консенсусно, а не едностранно или бих казал несилово, непредубедено, а търсим консенсус. Дебатът по съдебната реформа показа възможност в тази посока. Надяваме се, да се развива положително постигането на съгласие по основните мерки. 
Фокус: Споделяте ли мнението на вицепремиера по координация на европейските политики Меглена Кунева, която каза, че най-критичен е докладът по отношение на работата на Висшия съдебен съвет? 
Данаил Кирилов: Да, споделям изцяло казаното по отношение на Висшия съдебен съвет, включително и в частта, в която на ВСС се вменява очакването да бъде водещата сила в промяната и в реформата на съдебната система. 
Фокус: Но от страна на ВСС пък казаха, че оценката в този доклад е оценка за държавата като цяло, не само за работата на ВСС, но и за всички останали институции. Има ли резон и в това? 
Данаил Кирилов: Принципно и теоретично е така. Безспорно е, че ВСС не е нещо, което е отделено от държавата. Безспорно е, че е в пряка корелация и зависимост с всички процеси в държавата, включително и политическите процеси. Така че не може да се отрече логиката в тази посока. Но това не бива да служи като оправдание. Вярна е и обратната връзка – в голяма степен и държавата ни е такава, защото текат определени процеси в съдебната система. 
Фокус: Министърът на правосъдието Христо Иванов каза, че докладът изисква сериозен размисъл и преоценка на досегашни политики и практики. Вашата комисия конкретно има ли визия за промяна на тези досегашни политики и практики по отношение конкретно на законодателната дейност? 
Данаил Кирилов: Ние ясно разбираме как трябва да протече законодателният процес, в кои конкретно нормативни актове следват да се извършват промени. Пак казвам – съществуват варианти. Надеждата е да постигнем съгласие и широка подкрепа по най-добрите от тези варианти. Безспорно една от най-сериозните и предстоящи първи стъпки е Законът за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт. Голяма част от измененията ще следва да отразят конкретните мерки, предвидени в стратегията. Включително и по кариерното развитие, включително и по движението, разпределението на делата, включително и по съдийското самоуправление, по множеството мерки, които са установени в конкретните стратегически цели. 
Фокус: Кое, лично за Вас, е положителното в този доклад? 
Данаил Кирилов: Смятам, че този доклад ни отваря вратата и да работим, и бих казал да надскачаме и себе си. Тоест да приемаме предизвикателствата и да отговаряме за тях. Така че, в този смисъл, аз го приемам изцяло положително. Дава ни се шанс и изразявам надеждата, че ние ще отговорим на това доверие. 
Фокус: В навечерието на избор на председател на Върховния касационен съд от Реформаторския блок изразиха тревога за прозрачността на този избор. Споделяте ли тези опасения? 
Данаил Кирилов: Слушах много внимателно в пленарна зала политическата декларация на Реформаторския блок по този въпрос. Там конкретно се коментираше и начинът на гласуване. Тоест постигане на тайната на избора. Настояваше се и за конкретен начин на гласуване, в смисъл не чрез електронна система, която създавала съмнения относно тайната на вота. Ако утре има избор, той трябва да е безупречен във всяко едно отношение: както по отношение на процедура, така и по отношение на тайната на вота, така и по отношение коректността на състезанието. 
Фокус: Да се надяваме, че така ще бъде. Това ще бъде и първата стъпка, за да оправдаем шанса, който ни дава докладът на ЕК. 
Данаил Кирилов: Така е. Следващата стъпка предстои във връзка с избора на главен инспектор на съдебната система. Сериозно е предизвикателството. В края на вчерашния ден са постъпили кандидатури в деловодството на Народното събрание. Тази процедура беше една от критикуваните по отношение на българския парламент с оглед на това, че две години не може да се проведе такава процедура. Минали парламенти са правили опит в тази посока. Надявам се, този път процедурата да е успешна и да има избор на главен инспектор.

 

< Назад