26.01.2017

Декларация на ПГ на ГЕРБ

Имаше един израз, който беше споменат от нашия лидер Бойко Борисов, когато се водеха тежките разговори за съставяне на правителство в 43-тото Народно събрание, със следното съдържание: „Времето и народът ни даде задача да търсим не това, което ни разделя, а това, което ще ни обедини“. Правихме всичко това през тези две години. Искам да благодаря на достойните депутати от БСП – Лява България, защото и без тях нямаше да имаме достойните решения, които взимахме в 43-тото НС. Винаги трябва да търсим успеха и в различното мнение. Агресивното поведение не е достойно за достойните членове на БСП. В началото на 43-тото НС имахме изключително важна задача – да изпълним препоръките на Европейската комисия и да започнем реална съдебна реформа. Скъпи приятели, без всички Вас нямаше как да постигнем това. Приехме Стратегията за съдебната реформа през януари месец 2015 година със 173 гласа – това бяха всички депутати от всички парламентарни групи. Това бе началото за предстоящите реформи, които можем да осъществим. 41-вото и 42-то НС не бяха в състояние да  дадат отговор на препоръката от ЕК за главен съдебен инспектор. Главният съдебен инспектор бе избран от 43-тото НС със 195 гласа. Благодаря Ви, господа народни представители. Конституционните промени бяха приети със 189 гласа.

Когато говорим за политическата ситуация, за това, което оставя българското правителство, ще кажа няколко факти. Социалната политика – 8% безработица. От първи януари 2017 година минимална заплата е увеличена на 460 лева. Когато в БСП говорите за социалните мерки, които ще предприемете в един евентуален, виртуален Ваш управленски мандат, Вие предлагате да направите разходи за 1,5 млрд. за пенсии. Общата Ви социална политика да бъде в размер на 3 милиарда лева. За един управленски мандат това са 12 милиарда. Трябва да покажете легитимните източници, за да се осъществи тази политика. Това ще бъде ли на база увеличение на данъците, ще въведете ли прогресивното данъчно облагане, ще промените ли данъчната система, това ли ще направите Вие от БСП, които го заявихте като Ваше намерение, когато гледахме държавния бюджет между първо и второ четене.

Благодаря на всички, които гласувахме Закона за предучилищното и училищно образование. То ни даде възможност да изградим образователната си система с възможност за въвеждане и акцент дуалното обучение. Връзката бизнес-образование е важна, за да може да се създават повече работни места и хора, които действително да изпълняват тези трудови дейности. 230 милиона повече са предвидени за тази година, за да започне стъпката към достойно увеличаване на заплатата в сферата на образованието. В новия финансов програмен период, благодарение на това правителство и тази парламентарна подкрепа, имаме над 500 млн. лева за наука и образование. Уважаеми колеги, които претендирате, че винаги мислите за наука и образование, когато сте в опозиция, но не и в управление, само ще Ви припомня, че през 2007 година, когато България вече беше член на ЕС, пари за наука и образование липсваха. Благодарение на това, което договорихте Вие в управленския си мандат.

Що се касае до околна среда и води – по новия финансов програмен период има договорени проекти на стойност 824 милиона лева. В туризма за 2016 година има над половин милиард повече приходи. Благодарение на прагматичната политика на правителството на Бойко Борисов имаме възможност да си върнем руските туристи, по начин, по който не ни противопоставя на Русия. Дава ни възможност да създадем това, което може да бъде част от генерирането на БВП. За миналата година той е около 16-17%.

С твърдението, че се спират еврофондовете може би имате предвид какво се случва, когато Вие управлявате. България стана страна-членка на ЕС през 2007 година. За две години управление – до 2009 година, имаше разплатени само 1% от европейските средства. В момента, благодарение на управлението на Бойко Борисов в последните две години, имаме 7,5%. Много ясно трябва да е това на всички, които участват в политически дебати. В момента договорените средства за страната ни по новия финансов програмен период са 36%. В ЕС всички държави заедно са договорили едва 17% от общия бюджет. Действително, съгласен съм с вас - когато влиза премиерът Бойко Борисов, се казва: „Влиза България“. Страната ни за първи път успя целево да осигури средства в размер на 160 милиона евро за подпомагане на външната граница на ЕС.

Що се касае до енергетика и всички тези спекулации, превърнахме парламента в поле за една махленска свада. Вие допринасяте за понижаване авторитета на парламента, доказахте го във вашия мандат. 42-то НС имаше възможност да осигури автобус за депутатите, за да излязат при загражденията… В 43-тото НС всички допринесохме за една коректна политика, която правихме всички заедно. Относно енергетиката – предприехме важна стъпка. Ограничихме възможността на лобистките текстове в Закона в енергетиката, които обслужваха изцяло само БСП, за да може да не дадем възможност да има повече преференциални цени за ВЕИ-тата. Защото ангажиментът на страната ни е да не е повече от 16%. Когато вие приключихте мандата си през 2014 година в сметките на БЕХ имаше 404 милиона лева, днес в БЕХ има над милиард лева. Това е благодарение на успешните политики, които реализира правителството, благодарение на парламентарната дейност в 43-тото НС.

В БСП сте изнервени и притеснени, имате вътрешни проблеми, стараете се цялата негативна енергия да в прехвърлите на политическите си опоненти. Ние от ГЕРБ искаме дебатът в тази кампания да бъде конструктивен. Всички заедно да допринесем за доверието на гражданите към българските институции. С реални решения, които можем да предложим – както направихме в сектор „Сигурност“, с приемането на Закона за Национална служба за охрана, за Държавна агенция „Разузнаване“, за Военна информация, за Устройствения закон, който даде възможност за по-добрата координация. Успяхме да приемем изключително важен закон за службите - Законът за противодействие на тероризма.

Благодаря на всички парламентарни групи. В този парламент имахме много различни мнения, но когато сядахме и разговаряхме за националните интереси на България, имахме разбиране от всички ПГ, независимо от някои лидери на тези ПГ. Благодаря и на представителите от ПГ на БСП. Имахме възможност по важни теми да си говорим нормално, когато не сме на парламентарната трибуна, да взимаме правилните решения, да се консолидираме, както с представители на ДПС, така с АБВ, БДЦ, Атака, ПФ, РБ. Въпреки различията и политиката на някои от политиците от РБ. И следващия парламент ще бъде с подобно многообразие. ПГ на ГЕРБ не иска да се противопоставяме. Изпитвам уважение и респект към всеки народен представител, от всяка ПГ.  Благодаря ви, че в 43-тото НС си говорехме, а не обръщахме глави както в 42-тото НС. Да запазим човешките отношения, защото, влизайки в 44-тото НС всички ние трябва да работим за авторитета на парламента, да отчитаме заслугите на всеки народен представител и всяка ПГ.

< Назад