19.12.2019

Декларация на ПГ на ПП ГЕРБ

Уважаема госпожо председател,

Уважаеми госпожи и господа народни представители,

Вчера Министерски съвет със свое решение гласува България да плати близо 25 милиона лева на строителя на „Дунав мост 2“ „FCC Construccion“ заради поредното осъдително решение на Международния арбитражен съд в Париж към държавата вследствие на безхаберното управление на правителствата на БСП. И тъй като често чуваме неоснователните тези на опозицията, че правителството харчи пари по непрозрачен начин, тук, от високата трибуна на Народното събрание, искаме пред народните представители и пред обществото да стане ясно и абсолютно прозрачно как се харчат парите на българския данъкоплатец. През 2013 г. строителят на „Дунав мост 2“ FCC заявява претенция за изплащане на допълнителни близо 11 млн. евро, тъй като в хода на изпълнение на договора е възникнала необходимост от материал за насипи, който да бъде осигурен извън територията на обекта, а държавата се е забавила да осигури учредяването на концесия за добив. Нито по българското законодателство, нито по договора държавата има подобен ангажимент. Въпреки това обаче в свое писмо до управителя на компанията от 5 август 2014 г. вицепремиерът в правителството на Орешарски - г-жа Даниела Бобева, навярно не от свое име, а от името на правителството, признава претенцията към българската държава в размер на 11 милиона евро, както и „съжаление“, че правителството не може да плати тези суми, тъй като държавата няма необходимите финансови средства за тази година.

Без по никакъв начин да потърси правата си, правителството на Орешарски абсолютно необяснимо признава дълга, който нито по закон, нито по договора българската страна следва да дължи. Съдействие, което струва близо 28 милиона лева на българския гражданин. Арбитражният съд се позовава именно на това писмо от правителството на Орешарски като признание за дължимото. От друга страна същото ни лишава от основателни възражения по претенцията.

Вчера Министерски съвет гласува поредните пари, с които плащаме поредната сметка, завещана ни от БСП. Поредният класически пример за управление на БСП през годините - винаги някой друг им плаща сметката. Спомняме си и какви магистрали построиха – предизборно откриваха недовършената „Люлин", която се оказа и най-скъпата магистрала, възложена по 8 млн. евро на км. Отново по време на БСП е построена най-дефектната част от магистрала „Тракия" – между Стара Загора и Чирпан. За този участък понастоящем трябват 120 млн. лв. минимум, за да се оправят пораженията на БСП.

Нека си припомним и историята на самия „Дунав мост 2“. През далечната 2004 година правителството одобрява финансирането на проекта, на 24 януари 2007 парламентът ратифицира споразумението между България и Румъния за изграждане на нов мост над река Дунав, като през същата година на 30 януари е подписан договорът за изпълнение. Надявам се, че някои от нас все още помнят как през 2009 година на площадката на „Дунав мост 2“ имаше само един насип и няколко излети пилона в неплавателната част на реката. От 2009 до 2012 година цялото съоръжение бе напълно построено и съответно пуснато в експлоатация. За 3 години правителството на Бойко Борисов успя да завърши абсолютно провален проект от БСП, които за 5 години успяха да излеят само едни пилони за милиони. Спомняте си и тогавашните усилия на премиера и срещите му с ръководителите на ЕК, с които той успя да ги убеди, че проектът е целесъобразен и срокът за изпълнението му бе удължен.

И тук можем да изброим още много примери за безхаберния начин на управление на претендиращата за алтернатива „столетница“. „Дунав мост 2“ е само малка част от безкрайния списък на БСП със занемарени проекти без никаква защита на държавния интерес. Такъв бе случаят и със загубения арбитраж за „АЕЦ Белене“ за 1,2 млрд. лв. Това само показва лицемерието на БСП и непоправимата им от столетие насам склонност да вкарват държавата в кризи.

Затова отново риторично ще попитаме защо признахме дълг вместо да оспорим искането със законови аргументи и по този начин ощетихме българската държава с 25 млн. лева? Защо след като е бил признат този дълг не е платен от правителството на Орешарски, а е оставен на следващите правителства? Защо 7 години след последния кабинет на БСП държавата все още плаща милиони левове, а те не спират да твърдят, че могат да управляват по-добре? Оставяме отговорите на вас...

< Назад