11.06.2020

Декларация от общинските съветници от Местна коалиция ГЕРБ (СДС)

Ние, общинските съветници от Местна коалиция ГЕРБ (СДС) категорично не приемаме въпроси, които касаят здравето на жителите на цяла област Добрич, да бъдат използвани за политически цели.

Считаме, че е недостойно представители на местната изпълнителна и законодателна власт, които години наред са били безучастни към решаването на проблемите на „Многопрофилната болница за активно лечение – Добрич“ АД, да се възползват от извънредната ситуация, от страховете на хората и да се обявяват за „спасители“ на Инфекциозно отделение, дори на МБАЛ-Добрич.

Категорични сме, че изразената позиция от кмета на град Добрич Йордан Йорданов и съветниците от Местна коалиция ДБГ (ДБГ, НДСВ, ССД, Глас народен) е необективна. Отново се залага на популизъм и се преекспонират факти. През годините на управление от кмета Йордан Йорданов Община град Добрич, която е втория по големина акционер в „МБАЛ Добрич“ АД, е подпомогнала лечебното заведение с … 0,00 лева.  За разлика от  другите по-малки акционери като общините Тервел, Генерал Тошево, Крушари, Добричка. Предоставени от Община Добрич бяха 50 000 лева едва след обявяването на извънредно положение във връзка с Covid-19.

Необяснимо е как можеш да определяш като катастрофално състоянието на болницата, която не само е от малкото в страната без задължения, но и с положителен финансов резултат за 2019 г.

Ако кметът Йордан Йорданов толкова милееше за състоянието на МБАЛ, щеше лично да присъства на редовните общи събрания на акционерите. Неговата (не)ангажираност ясно личи от факта, че е бил на едно единствено редовно общо събрание – през далечната 2016 г. Не е ли работа на кмета да се грижи за жителите на общината или г-н Йорданов проявява загриженост, само когато може да изведат политически дивиденти. Настояваме да посочи какво конкретно е направил за подпомагане на МБАЛ – както той, така и съветниците от МК ДБГ (ДБГ, НДСВ, ССД, Глас народен), чиято група е с най-много здравни специалисти.

Защото създаването на фонд „Здраве“ бе по предложение на общински съветници и след решение на Общинския съвет. Освен това, той не подпомага директно болницата, а лекари и специалисти по здравни грижи, които са сключили трудов договор с лечебното заведение.

За разлика от колегите от МК ДБГ (ДБГ, НДСВ, ССД, Глас народен), ние от Местна коалиция ГЕРБ (СДС) не бездействахме. При публичното обсъждане на проекта за бюджет за 2020 г. предложихме Общината да подпомогне финансово лечебното заведение със сумата 90 000 лева (колкото са местните данъци и такси, които „МБАЛ-Добрич” АД плаща на Общината), но предложението ни не беше прието.

По време на извънредното положение ние, за разлика от загрижената само на думи  за състоянието на болницата група съветници от МК ДБГ, подпомогнахме лечебното заведение като заделихме 1/3 от възнагражденията си като съветници и закупихме предпазни облекла за Инфекциозно отделение, маски и ръкавици за ЦСМП и инфузионни стойки за ОАРИЛ. Подписали сме договор за доставка на апарат за дихателна вентилация на стойност 37 000 лева, който ще дарим на болницата.

Със съдействието на депутатите от ПГ на ГЕРБ болницата получи от Министерството на здравеопазването най-голямата сума за капиталови разходи за последните девет години – над 765 000 лева. Със средствата бе закупен нов скенер, доставени бяха нови хемодиализни апарати и медицинско оборудване за отделението по съдебна медицина. И това е само част от подкрепата, която народните представители и общинските съветници от ГЕРБ са оказали на лечебното заведение.

Вярваме, че реалните действия са по-полезни от голите декларации.

Ние сме готови да обсъдим всяко разумно предложение, което дадат общинската администрация и групата общински съветници с най-много здравни специалисти.

Изразяваме още веднъж подкрепата си към „МБАЛ-Добрич” АД и заявяваме, че ще направим всичко възможно, за да не се стигне до закриване не само на инфекциозно, но и на други отделения в болницата. Защото здравето на хората е един от най-важните приоритети в дейността ни като общински съветници и представители на Местна коалиция ГЕРБ (СДС).

< Назад