16.08.2018

Депутатът Даниела Димитрова присъства на валидирането на пощенска марка за 1300 г. от победата на кан Тервел над арабите

Народният представител от ГЕРБ Даниела Димитрова присъства на валидирането на юбилейна пощенска марка, посветена на 1300 години от победата на кан Тервел над арабите при Константинопол. С това бе поставено началото на поредица прояви, с които град Тервел отбелязва този исторически момент.

Уникалността на новата пощенска марка е в нейната оригинална визия. За първи път в историята на българската филателия се използва графично представяне на владетеля кан Тервел и неговата победа на 15 август 718 година над арабската армия, обсадила Константинопол.  Избран е моментът на битката пред крепостните стени на византийската столица, описвайки великата мощ на победителите по суша и море. Над всички, в неговото величие, се извисява образът на кан Тервел. Автор на графичното изображение е Ненко Атанасов – главен асистент в катедра „Плакат и визуална комуникация“ в Националната художествена галерия.

Процедурата по валидиране на пощенската марка бе обявена от инж. Светослав Гочев – ръководител на Областна пощенска станция – Добрич.

Върху първия екземпляр от изданието печат поставиха народният представител Даниела Димитрова, кметът инж. Живко Георгиев и инж. Светослав Гочев.

Изданието е в тираж от 8000 броя, с номинална стойност 2 лева.

< Назад