18.09.2018

Депутатът от ГЕРБ-Хасково Евгения Ангелова участва в конференция за стабилност и управление на ЕС във Виена

Зам.-председателят на Комисията по бюджет и финанси депутат от ГЕРБ-Хасково Евгения Ангелова участва в интерпарламентарната конференция за стабилност, икономическа координация и управление на ЕС. Форумът се провежда във Виена в рамките на Австрийското председателство на Съвета на ЕС. Фискалните политики, инвестициите, образованието и иновациите като двигател за по-конкурентноспособна Европа са основните теми, обсъждани в австрийската столица.

 

Евгения Ангелова подчерта, че като основен приоритет на управлението трябва да се изведат политики за научноизследователска дейност и иновации, подкрепени с достатъчен бюджет. „Това ще е една от основните предпоставки за засилване на конкурентноспособността на Европейския съюз. Предложението на Европейската комисия за модерна и ориентирана към бъдещето нова многогодишна финансова рамка надгражда съществуващите вече програми и ще засили  конкурентноспособността на Съюза. Това се отнася преди всичко за иновациите, научноизследователската дейност и единния пазар", посочи Евгения Ангелова. Тя постави в центъра на обсъжданията усилията за постигане на географски баланс и изграждане на административен капацитет.

 

Лектори на форума бяха Юрки Катайнен - заместник-председател на Европейската комисия за работните места, растеж, и конкурентноспособност и Пиер Московиси – европейски комисар по икономическите и финансови въпроси,данъчното облагане и митническите съюзи.

 

На дебати бяха подложени темите за борбата с укриването на данъците, цифровизацията и последиците от нея за трудовата заетост. Целта е да се засили сътрудничеството между националните парламенти и Европейския парламент, да се  подобри отчетността в областта на икономическите и бюджетни политики на ЕС без да се засягат правомощията на националните парламенти.

 

През първата година на 2018 година конференцията беше организирана и председателствана съвместно от Европейския парламент и Народното събрание на Република България. Тогава Евгения Ангелова беше съпредседател и основен говорител по темата за новата многогодишна финансова рамка на ЕС.

< Назад