07.12.2019

Депутатът от ГЕРБ Станислав Стоянов: Животът на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ е удължен, централата е издържала най-високите стрес-тестове за безопасност

Удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ бе един от приоритетите на правителството и той вече е изпълнен, информира великотърновският народен представител от ГЕРБ и член на парламентарната Комисия по енергетика Станислав Стоянов. Това уверение той получи от енергийния министър Теменужка Петкова, в отговор на негов въпрос относно изпълнението на графика за удължаване на експлоатационния ресурс на двата блока. Депутатското питане бе отправено от Стоянов по време на петъчния парламентарен контрол.

„Както министър Петкова отбеляза в пленарна зала, тази тема е изключително важна за електроенергийната и национална сигурност на страната, защото атомната електроцентрала заема стратегическо място в енергийната ни система“, коментира народният представител от ГЕРБ Станислав Стоянов.

От отговора на ресорния министър по повод неговото питане стана ясно, че са били предприети поредица от мерки за удължаване живота на двата блока и всички са изпълнени в срок. През ноември 2017 г. е била издадена лицензия, с която се удължава животът на 5-ти блок до 2027 г., а тази година е удължена и лицензията за 6-ти блок – до 2029 г. Оттук нататък има две възможности за удължаване на полезния срок на експлоатация на двата блока с още 2 пъти по 10 години.

Депутатът от енергийната парламентарна комисия Станислав Стоянов заяви, че напълно споделя изразеното от министър Теменужка Петкова мнение, че всичко това е станало възможно, защото централата се експлоатира изключително добре и в нея работят отлични професионалисти.

Нашата АЕЦ е издържала най-високите стрес тестове по отношение на безопасността, стана ясно още от отговора на ресорното министерство до Станислав Стоянов. Това е сериозен успех, постигнат в рамките на управленския мандат на правителството.

По време на парламентарния контрол министър Петкова отговори и на въпрос на великотърновския народен представител Станислав Стоянов относно жалба от румънска неправителствена организация към Комитета по прилагане на конвенцията по ЕПСОО срещу удължаването на ресурса на двата блока, поради липса на извършен ОВОС.

Министерството на енергетиката и Министерството на околната среда и водите наблюдават развитието по този въпрос, обясни по повод питането министър Петкова. Становището на България е, че жалбата е неоснователна  тъй като в рамките на процедурата на удължаване сроковете за експлоатация на АЕЦ „Козлодуй”, тя е извършена при стриктно спазване на нормативите. Не се очаква комитетът да образува случай за евентуално нарушение.

< Назад