18.12.2018

Депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев откри във Видин изложба, посветена на Учредителното събрание и Търновската конституция

Народният представител от ГЕРБ-Видин и областен координатор на партията Владимир Тошев откри във Видин пътуваща изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Изложбата е под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и се организира със съдействието на Държавна агенция „Архиви“ и областните управители в страната. Експозицията е подредена в музей "Кръстата казарма" и представя исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, приело Търновската конституция.

"Видин е първият град, в който е представена изложбата. Всички видинчани се гордеем, че под Търновската конституция пръв се подписва председателят на Учредителното събрание Екзарх Антим Първи, Митрополит Видински. Търновската конституция дава широки демократични граждански права. Ние трябва да познаваме делото на тези българи, които са ни дали правото да се чувстваме свободни и достойни хора”, каза при откриването на изложбата народният представител Владимир Тошев. Той допълни, че през април 2019 г. във Велико Търново ще бъде тържествено отбелязана 140-годишнината от приемането на Търновската конституция.

На откриването на експозицията присъстваха кметът на Видин Огнян Ценков, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев, областният управител Албена Георгиева, директорът на РИМ Фионера Филипова, представители на институции и граждански организации, ученици от видинските училища.

 

< Назад