10.10.2018

Депутатът Радостин Танев разговаря с ученици от Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски“ в Стара Загора

Над час продължи срещата между народния представител Радостин Танев и 11-класници от Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ в Стара Загора. В дискусията се включиха и директорът на старозагорското училище Снежана Танева, заместник-директорът по административно-стопанската дейност Нели Калнева, които са и общински съветници, колегата им и председател на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания Милена Желева, както и представител на Регионално управление на образованието - Стара Загора Милена Йолдова.

Какви са перспективите пред младите хора "под липите", какво още искат да се случи в града им, как да бъдат успешни в личностното и професионалното си развитие и още теми бяха обсъдени по време на срещата.„Търговската гимназия в Стара Загора дава летящ старт на възпитаниците си, казвам го като човек завършил в тази сфера висшето си образование“, сподели с младите Радостин Танев. „Неслучайно започвам инициативата си за срещи със старозагорските младежи от тук. Имате европейската база за обучение, високо квалифицирани преподаватели и всички предпоставки да сте добри специалисти“, допълни той.Пред учениците Танев оповести в аванс и предстоящото стартиране на обучителен курс по информатика, който е съвместна идея с Община Стара Загора и представители на IT сектора у нас. „Четири модула ще бъдат в полза на всички, които искат да развият уменията си, а защо не и да изберат професия. Имаме подкрепата и на международни преподаватели, и на представителите на някои от най-добрите компании в тази сфера. Ще си говорим още и за успешни стартъп начинания“, обобщи Радостин Танев.

По време на срещата с 11-класниците се роди и идеята за общи инициативи и даване на предложения за подобрения на младежката среда в града. Възпитаник на ТГ е и тазгодишният кмет на Млада Загора – Никола Чакалов.

Децата се запознаха и с вариантите, които се предлагат от образователното министерство за допълнително обучение, както и получиха разяснения по няколко програми за размяна на добри ученически практики, като „Еразъм +“, по която работят успешно в Търговската гимназия.В най-старото професионално учебно заведение в Стара Загора бе извършен цялостен ремонт по проект „Реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност“ със средства по ОП „Региони в растеж“. Това стана възможно след сериозни усилия на кмета Живко Тодоров и администрацията за придобиване на цялостна собственост над сградата, тъй като 2/3 от Търговската гимназия бяха частна собственост след реституция от 1992 година. Обиколката из сградата показа на гостите, че децата имат възможност да учат в модерна и адекватна на времето, в което живеят, обстановка и да се обучават по най-добрия възможен начин. Среща бе проведена и с част от учителския колектив на гимназията, с който бе обсъден вариант за повече електронни документи и намаляване на хартиените носители, с които се сблъскват преподавателите ежедневно.

< Назад