26.03.2019

Депутатите Дилян Димитров и Ирена Димова ще организират изложба на чипровски килими в парламента

Народните представители от ГЕРБ - Монтана Дилян Димитров и Ирена Димова се срещнаха с килимарките от град Чипровци. В ОУ "Петър Парчевич" те посетиха социалната работилница по тъкане на килими, тя е създадена по проект на Община Чипровци - "Възраждане на занаятите в Северозапада".
Работилницата се намира в старата сграда на училището. Тя беше създадена с безвъзмездна помощ в размер на 314 000 лева, предоставени от социалното министерство чрез европейската програма „Развитие на човешките ресурси.
Целта на проекта е да се възродят характерните за района традиционни занаяти. 
След това народните представители посетиха Килимената зала на Историческия музей в Чипровци, на която се проведе диалог с килимарките и те изложиха въпросите за съхраняване и развитие на този старинен занаят, признат за световно нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.


Дилян Димитров и Ирена Димова поеха ангажимента Чипровските килими, пана с характерните мотиви, бродерии и грънчарски предмети да бъдат показани в изложба, подредена в Народното събрание. Това е амбицията и на кмета на балканското градче Пламен Петков и на директора на историческия музей д-р Анита Комитска.
Дилян Димитров заяви следното: “Длъжни сме да популяризираме работата на предприятието. Чипровските килими са нещо уникално и ние поемаме грижата да направим всичко, което зависи от нас да възродим и подкрепим развитието на този занаят. Вече има произведени доста неща. Трябва да им намерим пазар. Общината вече е изкупила няколко пана. Подарява ги на гости на града, защото са символ на това, с което Чипровци е известно в целия свят”, подчерта Димитров.


Ирена Димова сподели, че “чипровският килим сам по себе си е уникален не само заради ръчната изработка, а и с двете напълно еднакви лица. Той е част от българското национално наследство, традиции и художествени занаяти. Този уникален и типично български занаят процъфтява по време на Възраждането, след което започва да има редица затруднения свързани с дейността си. Ние ще се опитаме да направим нужното дейността му да бъде отново възродена”.

 


< Назад