16.09.2020

Депутатите от ГЕРБ бяха отличени от Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите в Добрич

Специални грамоти за добрата съвместна работа и подкрепата получиха от Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите в Добрич народните представители от ГЕРБ вицеадмирал Пламен Манушев, който е и областен координатор на партията, и Даниела Димитрова. Отличен беше и общинският съветник Иво Пенчев.

Грамотите им бяха връчени от председателя на организацията в добруджанския град Димитър Илиев. Той подчерта, че поводът за отличията е 105-годишнината от учредителния конгрес на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и 30 години от 26-ия възстановителен конгрес.

Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите е създаден на 29 март 1915 г., когато в София се провежда първият учредителен конгрес на Съюза на дружествата „Инвалид” в България. Възникването на дружествата и организацията на национално ниво е пряко следствие от големия брой военноинвалиди и военнопострадали по време на Балканските войни.
С указ на цар Фердинанд от 13 април 1915 г. е приет и първият Закон за привилегиите на пострадалите от войните. Съюзът е възстановен през 1990 г., а през 2005 г. е приет Закон за военноинвалидите и военнопострадалите.

Илев припомни, че основната цел на организацията е да подпомага морално и материално военноинвалидите и военнопострадалите.

< Назад